Οι Αυστριακοί «έκοψαν» τον Μίκη ως αντισημίτη!

Η αυστριακή Βουλή ματαίωσε την παρουσίαση του έργου Μαουτχάουζεν, του Μίκη Θεοδωράκη, λόγω αντισημιτικών δηλώσεών του.

Αιφνιδίασε και προβλημάτισε η απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, να ματαιώσει την παρουσίαση του έργου Μαουτχάουζεν, του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 5 Μαϊου, στο πλαίσιο της τελετής μνήμης των θυμάτων του ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, για την 66η επέτειο της απελευθέρωσης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Στο στρατόπεδο κατά διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θανατώθηκαν περισσότεροι απο 122.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 3.700 έλληνες.

Όπως μετέδωσαν η δημόσια αυστριακή Ραδιοφωνία και το πρακτορείο ειδήσεων APA, η πρόεδρος της Βουλής αιτιολόγησε την απόφαση για την αλλαγή του προγράμματος και τη ματαίωση της παρουσίασης του Μαουτχάουζεν, επικαλούμενη "επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τα προηγούμενα χρόνια".

Η απόφαση ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Βιέννη, που κάνουν λόγο για προσβολή στο πρόσωπο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, το όνομα του οποίου ταυτίστηκε -χωρίς εθνικές ή άλλες διακρίσεις- με τον αγώνα του ανθρώπου για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι επισημαίνουν επίσης ότι με την ματαίωση της παρουσίασης του έργου, προσβάλλεται και η μνήμη του συγγραφέα και Ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη, που πέθανε πρόσφατα και είχε γράψει τα ποιήματα του Μαουτχάουζεν. Το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι ο Καμπανέλλης υπήρξε κρατούμενος στο συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Για την ιστορία...το συγκλονιστικό μυθιστόρημα-χρονικό Μαουτχάουζεν, βασίζεται στις δραματικές του εμπειρίες, από τη ζωή στο ναζιστικό κολαστήριο από το καλοκαίρι του 1943 μέχρι το τέλος του πολέμου. Το έργο μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει σε τριάντα εκδόσεις στα ελληνικά και σε δεκάδες ξένες γλώσσες.

Gossip-tv