Τα μυστικά της Αμφίπολης: Το «μαγικό» φαινόμενο που συμβαίνει στον Τύμβο Καστά μόνο στο ηλιοστάσιο

Πόσα μυστήρια για τον σπουδαίο αρχαίο μας πολιτισμό παραμένουν ακόμα καλά κρυμμένα, περιμένοντας την αρχαιολογική σκαπάνη ή τον εμπνευσμένο ερευνητή να τα ανακαλύψει; Ένα από αυτά, αφορά στην σπουδαιότερη ανακάλυψη των τελευταίων δεκαετιών, αυτήν του Τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, όπου κάτι «μαγικό» συμβαίνει σε κάθε ηλιοστάσιο… Αλλά και όχι μόνο εκεί...
Τα μυστικά της Αμφίπολης: Το «μαγικό» φαινόμενο που συμβαίνει στον Τύμβο Καστά μόνο στο ηλιοστάσιο
Ο Τύμβος της Αμφίπολης
4'

Οι ναοί και οι τύμβοι των αρχαίων κρύβουν πολλά περισσότερα μυστικά αλλά και ουσία, από όση μπορεί να πιστεύουμε… Όπως και οι αρχιτεκτονικές γνώσεις της εποχής εκείνης, που μας κληροδότησαν «θαύματα», όπως ο Παρθενώνας κι άλλα σπουδαία αιώνια μνημεία. Ένα από αυτά, είναι αναμφίβολα και ο Τύμβος Καστά, στην Αμφίπολη, δημιούργημα των Μακεδόνων.

Amphipolis Tomb; Hellenistic; Kasta Tomb; Macedonia; Serres; ancient tumulus; archaeology; burial mound; culture; Αμφίπολη; Ελληνιστική περίοδος; Μακεδονία; Νέα Μεσολακκιά; Σέρρες; Τύμβος Καστά; αρχαία; αρχαιολογία; αρχαιολογική ανασκαφή; λόφος Καστά; ξενάγηση; ταφικό μνημείο;

Όπως ανακάλυψε ο ιδιώτης ερευνητής αρχαιοαστρονομίας Θανάσης Φουρλής και μέλος της ιταλικής αρχαιοαστρονομικής εταιρείας, το μνημείο αυτό – για το οποίο προς το παρόν είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν γνωρίζουμε, ενώ ακόμα δεν είναι επισκέψιμο – έχει κατασκευαστεί με ένα συγκεκριμένο ιδιοφυή αρχιτεκτονικό τρόπο, προκειμένου να τιμάται -ή να συμμετέχει- στην όλη ιερουργία του χώρου το ηλιακό φως!

image007.jpg
ka2.jpg
kaAA1.jpg

Κι αυτό συμβαίνει, μόνο κατά το ηλιοστάσιο, κατά το οποίο -και μόνο τότε- οι αχτίδες του ηλίου διαπερνούν ολόκληρο το μνημείο και φωτίζουν μέχρι και την τελευταία αίθουσα, «λούζοντας» στο φως ότι βρισκόταν εκεί, και για το οποίο ο Αλέξανδρος ο Μέγας αφιέρωσε το πιο επιβλητικό, ίσως, μακεδονικό μνημείο…

Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη έγινε δυνατή χάρη στους λεπτομερείς υπολογισμούς σε υπολογιστή του Θανάση Φουρλή, ωστόσο το εξίσου σπουδαίο είναι το γεγονός ότι οι μετρήσεις αυτές… επιβεβαιώνονται και στο «πεδίο», δηλαδή στον ίδιο τον Τύμβο! Ο Μιχάλης Λεφαντζής, υπεύθυνος αρχαιολόγος για το μνημείο, το ανέφερε αυτό εντυπωσιασμένος, κατά τη διάρκεια συνεδρίου, παρέχοντας και τις σχετικές αποδείξεις με φωτογραφίες μέσα από τον Τύμβο, ωστόσο μάλλον θεωρείται ως κάτι… πρώιμο για να ανακοινωθεί επίσημα.

amfip.jpg

Έτσι, παρατηρείται ότι οι περίφημε σφίγγες στην πρώτη αίθουσα λειτουργούν ως διάφραγμα, στην επόμενη αίθουσα οι Καρυάτιδες ως νέο διάφραγμα κι όλα αυτά γίνονται υπολογισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε το φως -μόνο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο- να καταλήγει στην τελευταία αίθουσα!

Δείτε εικόνες:

«Είναι ένα πολύπλοκο και δύσκολο έργο για την εποχή εκείνη. Ήμουν υποψιασμένος λόγω άλλων μελετών ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στον Τύμβο Καστά, κι έπειτα από πολύπλοκες αναλύσεις επιβεβαιώθηκα», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Θανάσης Φουρλής, ενώ ο Κωνσταντίνος Κόττης, Θεολόγος με ειδίκευση στην αρχαία θεολογία και στις ηλιακές λατρείες, υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος συμβολισμός για την ερμηνεία αυτής της σπουδαίας κατασκευής και του επακόλουθου φαινομένου με τον ήλιο. Η σύνδεση της μακεδονικής δυναστείας με την πλατωνική ακαδημία, η λατρεία του Διονύσου, αλλά και η σύνδεση των Ελλήνων την εποχή εκείνη με τον ήλιο (αυτό είναι άλλωστε το Αστέρι της Βεργίνας) σημαίνει ότι ήταν έντονο λατρευτικό αντικείμενο, ταυτισμένο με τον Ελληνισμό.

Ο Ευάγγελος Καλφούντζος, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας και Φυσικός, από την πλευρά του εξηγεί ότι ο Τύμβος Καστά, δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά για πολλά μνημεία ο… κανόνας.

Ένας άλλος στρατηλάτης που προσπάθησε να αναλάβει τον ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου λίγους αιώνες αργότερα, και να απελευθερώσει τους Έλληνες, ο Μιθριδάτης του Πόντου, φαίνεται ότι δημιούργησε κάτι αντίστοιχο, σε ένα τέμενος της Αμάσειας! Οι αχτίνες του ήλιου υπό συγκεκριμένες συνθήκες φαίνεται ότι έπαιζαν σπουδαίο ρόλο και στο συγκεκριμένο υπαίθριο, κυκλικό μνημείο, με ειδικά διαμορφωμένα τοιχία να παίζουν τον ρόλο του διαφράγματος, οριοθετόντας την πορεία του φωτός, που κατέληγε ακριβώς στον κεντρικό βωμό!

Οι τρεις ερευνητές αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι στοιχεία «ηλιασμού» σε αρχαίο ναό εντοπίζονται ήδη ακόμη και στη Μάλτα, 3.000 χρόνια νωρίτερα, γεγονός που μπορεί να αλλάζει ολόκληρη την προσέγγιση μας στις λατρείες, αλλά και στη φιλοσοφία, των αρχαίων πολιτισμών.

420189198_440782718518489_2507768525601442301_n.jpg

Δυστυχώς όλα αυτά παραμένουν προς το παρόν εκτός επίσημων αρχαιολογικών ερευνών, ωστόσο όπως όλες οι επιστήμες, έτσι και η αρχαιολογία, είναι προορισμένη να εξελίσσεται και να μας προσφέρει διαρκώς νέα στοιχεία, ειδικά αν συμπλέει και με την αρχαιοαστρονομία, καθώς τα φαινόμενα του ουρανού διαδραμάτιζαν σημαίνοντα ρόλο για τη ζωή και τις λατρευτικές αξίες των Αρχαίων Ελλήνων.

Δεν αποκλείεται δε -μάλλον αναμένεται- όλοι οι επισκέπτες του Τύμβου στο μέλλον, να γίνουν μάρτυρες αυτού του σπουδαίου, μυστηριακού φαινομένου, αρκεί να το επισκεφτούν κατά το ηλιοστάσιο…

Δείτε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr: