Πώς θα είναι το επόμενο smartphone σας;
Το smartphone αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας και είναι μία συσκευή που έχει εξελιχθεί αρκετά όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.
Του Δημήτρη Μαλλά
Σε επίπεδο σχεδιασμού, όμως, οι αλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια είναι σχετικά μικρές, εκτός ενδεχομένως, από το μέγεθος της οθόνης, η οποία έχει φθάσει πλέον να έχει μέγεθος μεγαλύτερο των 6,3 ιντσών ακόμη και σε μοντέλα που κοστίζουν 100 ευρώ!
Όμως, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε μία σειρά από σημαντικές αλλαγές.
Ορισμένες τάσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους, αλλά είναι πολύ πιθανό to 2030 να μην υπάρχει καν smartphone και να έχει αντικατασταθεί από γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR)!
Μέχρι τότε, όμως, ποιες θα είναι οι βασικές αλλαγές που θα δούμε; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κυριότερη αλλαγή θα έχει να κάνει με τον σχεδιασμό και το αποκαλούμενο form factor. Το smartphone θα γίνει εξαιρετικά λεπτό και θα διαθέτει πολλαπλά αναδιπλούμενες οθόνες. Αυτές οι πολλαπλά αναδιπλούμενες οθόνες είναι ενδεχομένως μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια καθώς δεν μιλάμε απλά για μία συσκευή όπου η οθόνη απλά διπλώνεται στα δύο, όπως συμβαίνει με τα υπάρχοντα foldable smartphones, τα οποία αναμένεται να γίνουν εξαιρετικά προσιτά τα επόμενα 2 χρόνια. Αλλά για συσκευές με οθόνες που θα μπορούν να «επεκτείνονται» και από τις 6 ίντσες να φθάνουν ακόμη και τις 10 ίντσες.
Αυτές οι stretchable οθόνες δεν αποκλείεται να είναι διαθέσιμη για χρήση σε ακριβά smartphones ακόμη και το 2025 αν και το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο παραπάνω.
Μία άλλη εξέλιξη είναι ότι η τάση που υπάρχει για την πλήρη εξάλειψη των περιθωρίων (bezels) στην οθόνη θα συνεχιστεί. Όσον αφορά τη selfie κάμερα αναμένεται να ενσωματωθεί στην εμπρόσθια οθόνη, ενώ αναφορικά με το κύριο -στην πίσω πλευρά- σύστημα κάμερας, η τεχνολογική εξέλιξη είναι προς την περαιτέρω αύξηση της ανάλυσης προκειμένου να φθάσει ακόμη και στα 250 megapixel!
Κάτι άλλο που οδεύει προς κατάργηση είναι οι διάφορες θύρες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ένα smartphone. Θύρες που χρησιμοποιούνται για τη φόρτιση, τα ακουστικά ή και για τη SIM κάρτα δεν θα υπάρχουν πολύ απλά επειδή όλα θα είναι ασύρματα.
Η φόρτιση μπορεί πλέον να γίνεται ασύρματα με τη χρήση της επαγωγικής τεχνολογίας, το αποκαλούμενο wireless charging, ενώ και στον τομέα του ήχου η τάση είναι πλέον εμφανώς προς τη χρήση ασύρματων ακουστικών. Προς κατάργηση οδεύει και η κάρτα SIM και η αντικατάσταση της από την αποκαλούμενη eSIM (electronic SIM) που ήδη τη βλέπουμε να υπάρχει σε μοντέλα όπως τα τελευταία iPhone αλλά και wearables όπως είναι τα smartwatches. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα συνδέεται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέσω κάποιου ειδικού κωδικού ή κάτι αντίστοιχου. Αυτό έχει ως επιπλέον πλεονέκτημα ότι στο μέλλον όλες οι συσκευές θα έρχονται έτοιμες για σύνδεση στο δίκτυο κινητής με τον χρήστη απλά να συνδέεται με τη χρήση κάποιου κωδικού ή ενδεχομένως βιομετρικών χαρακτηριστικών. Από τη στιγμή που θα σταματήσει η χρήση των καρτών SIM, αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί και αυτή η θύρα, κάτι που επιθυμούν οι κατασκευαστές.
Οι παραπάνω εξελίξεις είναι προφανές πως θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και στο κομμάτι του λογισμικού και των εφαρμογών. Όπως και στον τομέα του user interface. H υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως θα δούμε τους ψηφιακούς φωνητικούς βοηθούς (voice assistants) να κάνουν πλέον ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους.
Ταυτόχρονα, βλέπουμε την αυξημένη χρήση αισθητήρων (sensors). Ειδικά αυτών που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας μας. Από smartwatches που παρακολουθούν όχι μόνο την άσκηση μας αλλά και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά μέχρι τις «έξυπνες» ζυγαριές, οι οποίες έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και στη χώρα μας.
Ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα «Internet των Ανθρώπων», ήτοι ένα προσωπικό οικοσύστημα (personal ecosystem) που έχουμε πλέον αρχίσει να δημιουργούν πολλοί καταναλωτές που χρησιμοποιούν μία σειρά από ασύρματες περιφερειακές συσκευές που συνδέονται με το smartphone. Το τελευταίο λειτουργεί ως ο «εγκέφαλος» γι’ αυτό το οικοσύστημα. Και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι ενδεχομένως όλα τα δεδομένα μας να είναι αποθηκευμένα στο cloud όπου θα «τρέχουν» και όλες οι εφαρμογές και εμείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσα από άλλες συσκευές, όπως είναι τα γυαλιά AR.