Πυρηνική ενέργεια και Τεχνητή Νοημοσύνη: «Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποκτήσει γεωπολιτικό πλεονέκτημα»

Κινδυνεύουμε από τις νέες τεχνολογίες; Η τεχνητή νοημοσύνη και η πυρηνική ενέργεια, δύο από τις πιο ισχυρές δυνάμεις του σύγχρονου κόσμου, φέρνουν όχι μόνο ευκαιρίες αλλά και σοβαρούς κινδύνους, όπως εξηγεί ο Μίλτος Αλαμανιώτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας
Πυρηνική ενέργεια και Τεχνητή Νοημοσύνη:  «Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποκτήσει γεωπολιτικό πλεονέκτημα»
4'

Ο Μίλτος Αλαμανιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Τέξας UTSA, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, τη γεωπολιτική και την πυρηνική τεχνολογία. Ο καθηγητής τόνισε τη σημασία αυτών των ζητημάτων τόσο για την επιστήμη όσο και για την κοινωνία.

Η πυρηνική απειλή και «η ώρα της Ελλάδας»

Στο ζήτημα της πυρηνικής απειλής, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «τα πυρηνικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, γιατί τα λάθη μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες». Υπενθύμισε το παράδειγμα του Τσερνόμπιλ, λέγοντας ότι «η ραδιενέργεια δεν περιορίζεται σε μία περιοχή· μέσα σε δύο μέρες είχε φτάσει από την Ουκρανία στη Σουηδία».

«Όσοι κατέχουν πυρηνικά πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, γιατί ένα λάθος μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη. Η απειλή είναι πραγματική, κυρίως λόγω της ραδιενέργειας, που δεν περιορίζεται σε μία περιοχή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «η χώρα μας δεν διαθέτει στρατηγική για την πυρηνική ενέργεια». Ωστόσο, τόνισε ότι «είναι κρίσιμο να αποκτήσουμε πυρηνική τεχνογνωσία, ιδιαίτερα όταν γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, επενδύουν σε αυτήν». Διευκρίνισε πως η πυρηνική τεχνολογία, εκτός από γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, μπορεί να αποτελέσει λύση στις ενεργειακές ανάγκες που δεν καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές.

«Η Ελλάδα δεν έχει πολιτική για τα πυρηνικά. Ωστόσο, θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνική τεχνογνωσία, γιατί γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, επενδύουν σε αυτήν. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για γεωπολιτικούς λόγους όσο και για ενεργειακούς. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι χρήσιμες, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες μας. Η πυρηνική τεχνολογία μπορεί να καλύψει το κενό, ενώ η κατοχή πυρηνικής τεχνολογίας δίνει γεωπολιτικό πλεονέκτημα», ανέφερε.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνατότητές της

Ο Μίλτος Αλαμανιώτης περιέγραψε στη συνέχεια την τεχνητή νοημοσύνη ως «ένα σύνολο αλγορίθμων που προσπαθεί να μιμηθεί τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης και να λαμβάνει αποφάσεις». Επεσήμανε πως η βασική της λειτουργία είναι η λήψη αποφάσεων μέσω της επεξεργασίας δεδομένων, αλλά διευκρίνισε ότι «παραμένει περιορισμένη, καθώς βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα και στερείται φαντασίας».

«Στην ουσία, πρόκειται για λήψη αποφάσεων βασισμένη σε ανθρώπινη σκέψη. Οι αλγόριθμοι προσπαθούν να προσομοιώσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη λήψη αποφάσεων», σημείωσε ο Μίλτος Αλαμανιώτης.

photo1.jpg

Αν και οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς η ίδια δύσκολα θα φτάσει το επίπεδο του ανθρώπινου μυαλού;

«Η ΤΝ τεχνικά έχει περιορισμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται σε υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα. Δεν μπορούμε να αναπαραστήσουμε ολόκληρο τον κόσμο ή να συλλάβουμε όλες τις πτυχές του μέσω μαθηματικών. Επιπλέον, ο κύριος περιορισμός της είναι ότι βασίζεται σε γνώση. Μπορεί να εξάγει συμπεράσματα από δεδομένα, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί ή να δημιουργήσει κάτι νέο. Δεν έχει φαντασία», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη σύνδεσή της με πυρηνικές τεχνολογίες, ο καθηγητής εξήγησε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επεξεργαστεί τεράστιο όγκο δεδομένων που σχετίζονται με την ασφάλεια πυρηνικών αντιδραστήρων, εντοπίζοντας μικρές αλλαγές που ο ανθρώπινος εγκέφαλος ίσως αγνοήσει». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «ο πραγματικός κίνδυνος δεν βρίσκεται στην τεχνητή νοημοσύνη καθαυτή, αλλά στον άνθρωπο που την προγραμματίζει».

imageWeb.jpg

Σε ερώτηση για το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα απάντησε: «Η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει κακό. Ο κίνδυνος προέρχεται από τον άνθρωπο που την προγραμματίζει. Για παράδειγμα, αν κάποιος δημιουργήσει ένα μοντέλο που ελέγχει όπλα και το προγραμματίσει με κακόβουλες προθέσεις, τότε το πρόβλημα δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ο άνθρωπος πίσω από αυτήν. Η ίδια δεν έχει συνείδηση ή ηθική».

Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και την καθημερινότητα

Σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, ο καθηγητής αναγνώρισε ότι «σε ορισμένα επαγγέλματα, μπορεί να φέρει αλλαγές». Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι «θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, όπως θέσεις για ειδικούς που συνεργάζονται με την τεχνητή νοημοσύνη». «Μπορεί να δημιουργηθούν νέες θέσεις, όπως αυτή του προγραμματιστή ή του ειδικού που συνεργάζεται με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, μπορεί να αναβαθμίσει τα επαγγέλματα, παρέχοντας εργαλεία για καλύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Συνοψίζοντας, ο καθηγητής τόνισε ότι «η τεχνολογία, είτε πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη είτε για τα πυρηνικά, είναι εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και στρατηγική σκέψη».