Ένα «δάσος» από κεραίες στην κορυφή του Υμηττού – Πώς εκπέμπεται το σήμα που λαμβάνουμε

Έχετε αναρωτηθεί πώς και από πού εκπέμπεται το σήμα που λαμβάνουμε, για τις τηλεοράσεις, το ραδιόφωνο αλλά και την κινητή τηλεφωνία; Το Newsbomb.gr ανέβηκε μέχρι την κορυφή του Υμηττού και σας παρουσιάζει ένα διαφορετικό «δάσος», αυτό από κεραίες, στις οποίες οφείλουμε τη σύγχρονη επικοινωνία μας... 
Ένα «δάσος» από κεραίες στην κορυφή του Υμηττού – Πώς εκπέμπεται το σήμα που λαμβάνουμε
2'

Στην κορυφή του Υμηττού και πάνω από το δάσος που αποτελεί έναν βασικό πράσινο «πνεύμονα» για ολόκληρη την Αττική, υπάρχει ένα ακόμα… «δάσος», από κεραίες!

Και λέμε δάσος, διότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλο, καλύπτοντας πολλά στρέμματα, ενώ το θέαμα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, τόσο για τους περιπατητές του βουνού, που έχουν το κουράγιο να φτάσουν μέχρι την κορυφή, όσο και για όσους αποκτήσουν προσωρινή πρόσβαση μέσα σε αυτές τις τόσο απαραίτητες για τις επικοινωνίες και τις μεταδόσεις, εγκαταστάσεις.

Χάρη σε αυτές τις εγκαταστάσεις, τα 4 εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας λαμβάνουν το απαιτούμενο σήμα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μεταδόσεων όλων των σταθμών, όπως και το σήμα των κινητών τηλεφώνων.

SHORTLIST_KERAIES_A_05_12_2024.jpg

Νυχθημερόν όλο το χρόνο, εξειδικευμένοι τεχνικοί φροντίζουν να επιλύουν -πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες – τα όποια προβλήματα, προκειμένου οι δέκτες μας να λειτουργούν απρόσκοπτα… Σημειώνεται ότι για την εκπομπή του σήματος στην Αττική, λειτουργούν αντίστοιχες, αλλά πολύ μικρότερες, εγκαταστάσεις κεραιών, στην Πάρνηθα και στην Αίγινα.

SHORTLIST_KERAIES_B_05_12_2024.jpg

Ο τεχνικός Βαγγέλης Ζωγράφος, εξειδικευμένος σε ραδιοφωνικές παραγωγές, ξεναγεί το Newsbomb.gr σε αυτές τις τόσο απαραίτητες και κοντινές μας, αλλά εν πολλοίς άγνωστες, εγκαταστάσεις με κεραίες, που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης λειτουργίας των επικοινωνιών της κοινωνίας μας. Μας περιγράφει επίσης τη βασική λειτουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού και το πώς εκπέμπεται το σήμα.

Όπως εξηγεί: «Η επικοινωνία στις περιπτώσεις του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης είναι μονόδρομη, δηλαδή υπάρχει μόνο κεραία εκπομπής προς δέκτη, ενώ στην κινητή τηλεφωνία είναι αμφίδρομη, με σταθμό βάσης προς το κινητό τηλέφωνο και αντίστροφα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις περιπτώσεις των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών είναι δυνατόν, εκπέμποντας με μεγάλη ισχύ από μία μόνο θέση όπως η κορυφή ενός βουνού, π.χ. ο Υμηττός, απ’ όπου η διάδοση του σήματος είναι πολύ καλύτερη, να καλυφθεί αποτελεσματικά μια μεγάλη γεωγραφική έκταση, με σήμα.

Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λόγος που οι κεραίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών είναι στα βουνά. Αυτός ό λόγος είναι για να αποφεύγεται η μεγάλη δόση ακτινοβολιών λόγω της μεγάλης ισχύος που εκπέμπεται. Αυτές και σε μεγάλες «δόσεις» καθίστανται επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Να τονιστεί όμως ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας εντάσσεται στις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες».

Δείτε το ρεπορτάζ:

Σχετικές ειδήσεις