Κορονοϊός: «Μπάχαλο» με τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία – Ραντεβού και στο Δρομοκαΐτειο
Οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν ότι η μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να υπονομεύσει ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. «Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, προχωράει το περισπούδαστο εμβολιαστικό πλάνο με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα και υπερφορτωμένα νοσοκομεία και τεράστιο μπάχαλο στον σχεδιασμό» υποστηρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Τα δημόσια νοσοκομεία υφίστανται τεράστιο φόρτο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ αναμένεται ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητα ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό. Σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία είναι ακόμα υπερπλήρη από τους ασθενείς του δεύτερου κύματος, τονίζει η ΟΕΝΓΕ. Το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων, με ατέλειωτες ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που διογκώνονται με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν, δεν μπορεί να στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα για τα οποία προβλέπεται 12ωρη λειτουργία. «Ο γιατρός τη μία μέρα θα περιθάλπει ασθενείς με COVID-19 και την άλλη θα εμβολιάζει υγιή πληθυσμό;» τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Επίσης, οι συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που θα προσέρχονται στο νοσοκομείο αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς.
Εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία Παίδων
Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι τα νοσοκομεία Παίδων: «Ποιος θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση τους, την αναγκαία φαρμακοεπαγρύπνηση π.χ. στα νοσοκομεία παίδων που ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή πως σε λίγες μέρες και σε αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα υπερηλίκων; Οι παιδίατροι και οι νεογνολόγοι;».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτηρίζει επικίνδυνη την απόφαση να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία, και για τους προς εμβολιασμό ηλικιωμένους αλλά και για τα νοσηλευόμενα παιδιά.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, το εμβολιαστικό κέντρο, το οποίο διαθέτει τέσσερις εμβολιαστικές μονάδες, φτιάχτηκε μόνο για τους εργαζόμενους και είναι σε ακατάλληλο χώρο, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Μόνο για το Σάββατο (16/01/2021) έχουν προγραμματιστεί 200 ραντεβού για εμβολιασμό ηλικιωμένων ατόμων άνω των 85 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τους συνοδούς, θα το επισκεφθούν 400 άτομα. Οι εμβολιαζόμενοι και συνοδοί θα περνούν μέσα από τα νοσηλευόμενα παιδιά, τη στιγμή που οι γονείς φροντίζουν τα νοσηλευόμενα παιδάκια υποβάλλονται σε rapid test. Εκτός από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, οι ηλικιωμένοι είναι φορείς σε πολυανθεκτικά μικρόβια, επικίνδυνα για τα νοσηλευόμενα παιδιά, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Επίσης, το εμβολιαστικό κέντρο είναι στελεχωμένο από παιδιάτρους και όχι από γιατρούς ειδικοτήτων που επιβάλλει το πρωτόκολλο για να αντιμετωπίσουν ενήλικα άτομα. Τα ίδια ισχύουν και για τα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Ραντεβού και στο Δρομοκαΐτειο
Οι εργαζόμενοι στο Ψ.Ν.Α «Δρομοκαϊτειο» ζητούν την ανάκληση της απόφασης για λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στο ψυχιατρικό νοσοκομείο. «Ενημερωθήκαμε από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ότι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία εξαιρέθηκαν από το σχεδιασμό λειτουργίας τους ως εμβολιαστικά κέντρα. Όμως το Σάββατο 16/1/2021, ήδη υπάρχουν 35 τουλάχιστον ραντεβού, με προοπτική αύξησής τους, για εμβολιασμό στο Ψ.Ν.Α Δρομοκαϊτειο».
Σύμφωνα με το Σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, το Ψ.Ν.Α «Δρομοκαϊτειο» δεν δύναται να υποστηρίξει και να λειτουργήσει με ασφάλεια εμβολιαστικό κέντρο για τους ηλικιωμένους πολίτες της κοινότητας.
«Σύμφωνα με το σχεδιασμό, συστήθηκε εμβολιαστικό κέντρο μόνο για το προσωπικό του Νοσοκομείου, το οποίο ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος του εμβολιασμού και θα επαναλειτουργήσει για να χορηγήσει και τη δεύτερη δόση στους εμβολιασθέντες. Δημιουργήθηκε προσωρινά στα Εξωτερικά Ιατρεία, σε χώρους που λειτουργούν ο Ηλεκτρομυογράφος και το Νευρολογικό Ιατρείο και στελεχώθηκε από το ήδη αποδυναμωμένο προσωπικό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το Νοσοκομείο διαθέτει δύο παθολόγους ιατρούς οι οποίοι απασχολήθηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο, ενώ υπάρχει και μία ιατρός γενικής ιατρικής που ασχολήθηκε με τους 450 νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου. Επιπλέον, οι Επισκέπτριες Υγείας αποτελούν μέλη θεραπευτικών ομάδων σε ξενώνες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, στελεχώνουν τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και με την απουσία τους δυσχεραίνουν τη λειτουργία των προαναφερόμενων δομών. Επίσης η απασχόληση νοσηλευτικού προσωπικού στο εμβολιαστικό κέντρο θέτει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων. Βαρύνουσα σημασία αποτελεί και η έλλειψη αναισθησιολόγου και συνεπώς η αδυναμία αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον, η ιδιαίτερη ψυχοπαθολογία των νοσηλευομένων και η δυσκολία προσαρμογής και τήρησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Λοιμώξεων, έχει οδηγήσει στο μέτρο της απαγόρευσης του επισκεπτηρίου με σκοπό τη μείωση διασποράς του ιού. Με την απόφαση να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο, δεκάδες ηλικιωμένοι πολίτες με τον ανάλογο αριθμό συνοδών θα κατακλύσουν το Νοσοκομείο, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.
Σε περίπτωση που δεν ανακληθεί η απόφαση για τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου, οι εργαζόμενοι έχουν σκοπό να συγκεντρωθούν το Σάββατο 16/1/2021, στις 8.00 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου, με σκοπό να ενημερώσουν τους προσερχόμενους πολίτες για τους κινδύνους και τις δυσκολίες που υπάρχουν και τελικά να εμποδίσουν την όλη διαδικασία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πέθανε από κορονοϊό ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, Λεωνίδας Πελεκανάκης