Σύλλογος ΚΕΦΙ για τους φροντιστές ασθενών με καρκίνο: Είναι αφανείς ήρωες, χρειάζονται στήριξη

Τι απαντά στο Newsbomb.gr η πρόεδρος Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου για τους φροντιστές ασθενών στη χώρα μας και το πώς πρέπει να τους στηρίξουμε
5'

«Αφανείς ήρωες» χαρακτηρίζει τους φροντιστές ασθενών με καρκίνο η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. κ. Ζωή Γραμματόγλου. Η κ. Γραμματόγλου μίλησε στο Newsbomb.gr με αφορμή τη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Στηρίζοντας τους Φροντιστές» και τη δράση «Δικαίωμά μου!», για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τους ανθρώπους αυτούς που στέκονται δίπλα στους ασθενείς.

«Οι φροντιστές είναι οι αφανείς ήρωες που στηρίζουν αγόγγυστα τους ασθενείς, υπομένοντας το σωματικό και ψυχικό κόστος που απαιτείται για την υποστήριξή τους», επισημαίνει η ίδια, προσθέτοντας πως ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στηρίζει έμπρακτα τους φροντιστές των ασθενών «προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το χρειάζονται», μαζί με πρόσθετα μέτρα, όπου θεωρούνται απαραίτητα. Η κ. Γραμματόγλου στέκεται στη δράση «Δικαίωμά μου!», που δημιουργήθηκε από τον σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. «για να προσφέρει σε όλους τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους». Η δράση αυτή άλλωστε έχει διεθνή αναγνώριση και έχει βραβευτεί με πολλές και σημαντικές διακρίσεις.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. λειτουργεί από το 2004 και έχει πραγματοποιήσει τεράστια άλματα στον χώρο αυτό, της στήριξης των φροντιστών των ασθενών, δηλαδή των ανθρώπων που παρέχουν απλήρωτη φροντίδα σε κάποιον που πάσχει από χρόνια ασθένεια, αναπηρία ή άλλη μακροχρόνια ανάγκη για την υγεία του ή την υγειονομική του περίθαλψη, εκτός αμειβόμενου επαγγελματία ή επαγγελματία σε τυπικό πλαίσιο. Συνήθως πρόκειται για μέλη οικογένειας, συζύγους, παιδιά, αδέλφια, φίλους ή άλλους συγγενείς.

Τέλος, η κ. Γραμματόγλου επισημαίνει την ανάγκη ενημέρωσης των φροντιστών για τα δικαιώματά τους, κάτι που αναλαμβάνει το «Δικαίωμά μου!», παράλληλα με την άσκηση πίεσης προς την πολιτεία, προκειμένου να αναγνωριστεί αυτή η ιδιότητα και να αποκτήσει συγκεκριμένη υπόσταση.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Ζωής Γραμματόγλου, προέδρου Κ.Ε.Φ.Ι. στο Newsbomb.gr:

Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

- Στις 30/11 με αφορμή το γεγονός πως ο Νοέμβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, ο σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. διοργάνωσε τη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Στηρίζοντας τους Φροντιστές». Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας;

Οι φροντιστές είναι οι αφανείς ήρωες που στηρίζουν αγόγγυστα τους ασθενείς, υπομένοντας το σωματικό και ψυχικό κόστος που απαιτείται για την υποστήριξή τους, προσπαθώντας να ισορροπήσουν τη φροντίδα του ασθενούς με την επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή, χωρίς η προσπάθειά τους να αναγνωρίζεται από το κράτος. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στηρίζει έμπρακτα τους φροντιστές των ασθενών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά τους στο ταξίδι του ασθενή και προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το χρειάζονται.

Η δράση «Δικαίωμά μου» δημιουργήθηκε από τον σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. για να προσφέρει σε όλους τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους. Η εξυπηρέτηση και η υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο και η έγκαιρη ενημέρωσή τους σχετικά με τα δικαιώματά τους, αποτελεί για όλους εμάς στο «Κ.Ε.Φ.Ι.», από το 2004 έως σήμερα, τον πρώτιστο στόχο μας αλλά και σημαντικό κίνητρο, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας με αγάπη στον άνθρωπο και σεβασμό στην αξιοπρέπειά του.

Η αξία της δράσης «Δικαίωμά μου» έχει αναγνωριστεί τόσο από ασθενείς όσο και από άλλους Συλλόγους Ασθενών, ενώ τιμήθηκε και με τα βραβεία Gold και Platinum στα Boussias Healthcare Awards 2021 στην κατηγορία «Δράσεις για την ενημέρωση των ασθενών».

Εδώ μπορείτε να δείτε τις ομιλίες της Ημερίδας.

- Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φροντιστή στον ασθενή με καρκίνο;

Ο φροντιστής είναι άτομο που παρέχει απλήρωτη φροντίδα σε κάποιον που πάσχει από χρόνια ασθένεια, αναπηρία ή άλλη μακροχρόνια ανάγκη για την υγεία του ή την υγειονομική του περίθαλψη, εκτός αμειβόμενου επαγγελματία ή επαγγελματία σε τυπικό πλαίσιο

Συνήθως μέλη οικογένειας, σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια, φίλοι, συγγενείς

  • Το τυπικό προφίλ του φροντιστού στην Ελλάδα & την ΕΕ είναι μια γυναίκα μεταξύ 45 και 75 ετών
  • Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή ή εκτίμηση του αριθμού των άτυπων φροντιστών ασθενών με καρκίνο
  • Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια φροντιστές
  • Ο αριθμός τους είναι κατ’ εκτίμηση & υποτιμημένος, δεδομένου του προβλήματος αναγνώρισης των φροντιστών

- Ποια είναι η μεγαλύτερη ανάγκη και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας φροντιστής;

Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές ασθενών με καρκίνο:

  • Θέματα φύλου συνήθως είναι γυναίκες
  • Επιβάρυνση σωματικής/ψυχικής υγείας
  • Κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα
  • Έλλειψη ενημέρωσης και κατάρτισης για το τί καλούνται να αντιμετωπίσου

- Πώς μπορεί η δράση ««ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» συνολικά να βοηθήσει έναν ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα και τον φροντιστή του;

Ενημέρωση για τα δικαιώματα των φροντιστών, πίεση στην πολιτεία για εφαρμογή του νόμου.

▪ Θεσμική αναγνώριση του ρόλου των φροντιστών ασθενών με καρκίνο

▪ Προγράμματα αναγνώρισης φροντιστών

▪ Ελάχιστα επίπεδα αμειβόμενης άδειας φροντίδας

▪ Ευέλικτα ωράρια εργασίας

▪ Κατάλληλα συνταξιοδοτικά προγράμματα

▪ Ασφαλιστική κάλυψη υγείας

▪ Υπηρεσίες υποστήριξης φροντιστών

▪ Ένταξη στην ιατρική ομάδα του ασθενούς.