Ιός Δυτικού Νείλου: Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων - Επτά άτομα στην Εντατική
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2022 μέχρι το πρωί της Τρίτης (11/10/202) έχουν διαγνωστεί συνολικά 278 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 180 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 98 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα). Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
Έχουν καταγραφεί 26 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ηλικίας άνω των 61 ετών. Διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 85 έτη. Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας και δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 14 άτομα, εκ των οποίων τα επτά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Επίσης, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2022, έως τις 11/10/2022, έχουν καταγραφεί συνολικά επτά περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, εκ των οποίων τα δύο σε οικισμούς της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τα πέντε σε οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.
Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων
Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εντοπίζονται σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καβάλας, Δράμας, Φθιώτιδας και Εύβοιας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.
Στην Ευρώπη, έως τις 5/10/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης, εκτός από την Ελλάδα, σε Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Κροατία, Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία, Σλοβακία και Σερβία.
Διαβάστε επίσης:
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, τι ανέφερε η Μίνα Γκάγκα
«Εξωτικές ασθένειες» στην Ευρώπη - Γιατί μεταδίδονται ταχύτερα τα τελευταία χρόνια
Ράπτη: 104 σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα