Ένας στους τρεις έχει χάσει τον ύπνο του
Προβλήματα ύπνου αντιμετωπίζει ένας στους τρεις ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται περισσότεροι από δυο εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική, περιοδική κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός αναζωογονείται, σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα.
Τα τελευταία χρόνια ο χρόνος που κοιμόμαστε είναι κατά 20% λιγότερος σε σχέση με εκείνον που αφιέρωναν στον ύπνο οι άνθρωποι μόλις πριν από 100 χρόνια.
Το πρόβλημα του μειωμένου ύπνου φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε νεαρότερες ηλικίες, καθώς πρόσφατη μελέτη σε εφήβους δείχνει ότι το 1/3 των ερωτηθέντων εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση στην επέλευση του ύπνου και 1/3 αναφέρει ανεπαρκή διάρκεια ύπνου.
Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε
Οι ώρες ύπνου που χρειάζονται οι άνθρωποι διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της γενετικής προδιάθεσης, της άσκησης, των καθημερινών δραστηριοτήτων και της ποιότητας του ύπνου. Η σύσταση ότι χρειαζόμαστε οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα ώστε να λειτουργούμε σωστά τις υπόλοιπες ώρες δεν ισχύει για όλους. Γενικά, εάν όταν ξυπνάμε αισθανόμαστε ανανεωμένοι και δε νιώθουμε νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ύπνος μας είναι επαρκής. Τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από το μέσο όρο.
Τι είναι η αϋπνία
Η δυσκολία ενός ατόμου να αποκοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του, ή και η κακή ποιότητα ύπνου, εφόσον αυτό συμβαίνει τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.
Επιπτώσεις της αϋπνίας
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος, πρόσληψης περιττών κιλών, εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών, υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ μειώνει τη μνήμη, την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, τις αντανακλαστικές αντιδράσεις, την άμυνα του οργανισμού, τη σωματική και νοητική απόδοση, την ικανότητα επιδιόρθωσης των κυττάρων, την ερωτική επιθυμία.