ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Μητσοτάκης: «Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών»
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις των Σκοπίων, το νέο ψηφιακό σχολείο, την ανήλικη παραβατικότητα, το ΕΣΥ και τις επερχόμενες ευρωεκλογές, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Παράθυρο» για ανασχηματισμό και ξακάθαρο μήνυμα για τρίτη θητεία στην εξουσία.

Ολοκληρώθηκε η σημερινή (18/05) συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 06:00» και τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Κοτταρίδη.

«Αρνητικά ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης των Σκοπίων, να μην γίνει ένα πισωγύρισμα στις σχέσεις μας. Δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια. Ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO και θέλαμε να διατηρήσουμε διαπραγματευτικά “όπλα”. Η καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε μέσα σε λίγες ώρες», υπογράμμισε αρχικά ο Πρωθυπουργός για τις προκλήσεις των Σκοπίων.

«Δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα, μαζί με δωρεάν φροντιστήριο. Αποτελεί μία τεράστια πρωτοβουλία, που καταργεί κοινωνικές ανισότητες», ανέφερε εν συνεχεία για το νέο ψηφιακό σχολείο.

Σχετικά με την παραβατικότητα, τόνισε πως «έχουμε κάνει καμπάνια για το bullying, συστήσαμε μία επιτροπή που μάς συμβουλεύουν πώς θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων. Αυξήσαμε την αστυνόμευση, ενώ, θα ενεργοποιήσουμε σύντομα ένα Panic Button για ανηλίκους».

Για την οπαδική βία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η εικόνα στα γήπεδα τώρα, μοιάζει με ό,τι βλέπουμε στην Ευρώπη. Οι αυτοματοποιημένες ποινές έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Αναγκασθήκαμε να λάβουμε δραστικές αποφάσεις. Μετά τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, η ΕΛΑΣ έκανε συστηματική δουλειά και βάσει των τεκμηρίων, δίχως να παρεμβαίνω σε θέματα Δικαιοσύνης, θα καταδικασθούν άνθρωποι. Η κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη στον τελικό του κυπέλλου (σ.σ. θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών), είναι ζήτημα της ΕΠΟ».

Αναφορικά με τον ΕΣΥ, παραδέχθηκε ότι «είναι παρακαταθήκη για τη χώρα, αλλά έχει πολλά προβλήματα, ενώ στην πανδημία έμειναν πράγματα πίσω. Φτιάχνονται 156 Κέντρα Υγείας, υλοποιούνται έργα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γίνονται προσλήψεις, κοιτάζουμε για περισσότερα κίνητρα, ώστε να καλυφθούν κενά σε θέσεις όπου υπάρχουν ελλείψεις (αναισθησιολόγοι, ιατροί σε απομακρυσμένες περιοχές). Η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα της τετραετίας. Δίνουμε έμφαση στις προληπτικές εξετάσεις».

Σχετικές ειδήσεις