ΕΛΛΑΔΑ

«Σκάει» η ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού - «Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση»

«Σκάει» η ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού - «Η Ελλάδα βιώνει πληθυσμιακή κατάρρευση»

Δημογραφικό: Ποσος θα είναι ο ελληνικός πληθυσμός το 2050 

Στην κυριότερη μακροχρόνια απειλή για τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας έχει εξελιχθεί η υπογεννητικότητα. Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για το αριθμό που θα ανέρχεται ο ελληνικός πληθυσμός το 2050.

Μάλιστα, το ζήτημα το ανέδειξε και με πρόσφατη ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Έλον Μασκ. «Η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών πόσοστών γεννήσεων», σχολίασε ο δισεκατομμυριούχος.

Με βάση τις προβλέψεις, έως το 2050 θα είναι 1 εκατ. λιγότεροι Έλληνες, με αποτέλεσμα η ηλικιακή ομάδα 15-64 ετών, η παραγωγική ομάδα του συνολικού πληθυσμού, δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των άνω των 65 ετών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, από την κρίση χρέους και έπειτα ο πληθυσμός συρρικώνεται ταχύτατα και σταθερά. Συγκεκριμένα, από το 2010 έως και το 2022 μειώθηκε κατά 5,9%.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2050 αναμένεται να παρουσίασει νέα δραματική μείωση κατά 1 εκατ. ανθρώπους, κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική δομή της χώρας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη δεξαμενή πολιτικού προβληματισμού, σκέψης και λόγου στη ∆ΕΘ HELEXPO, η ∆ρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών της διαΝΕΟσις τόνισε ότι «Βρισκόμαστε κάτω από το κρίσιμο όριο που αναπληρώνεται ο πληθυσμός. Είμαστε κάτω από το όριο της ακραίας χαμηλής γονιμότητας που είναι το 1,3 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας».

Τους πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος περιέγραψε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο Newsbomb.gr

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, έπειτα από εκτενή διαβούλευση, η εθνική στρατηγική για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού ζητήµατος, θα είναι έτοιμη στις αρχές Μαΐου. Η υπουργός μιλώντας στο Newsbomb.gr, αποκαλύπτει τα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει για να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στους νέους γονείς.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισάγει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων. Αυτό το σχέδιο προβλέπει μια σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την προώθηση της γεννητικότητας, την υποστήριξη της οικογενειακής πολιτικής, την ενίσχυση της απασχόλησης και της εκπαίδευσης των νέων για να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν την οικογενειακή ζωή και την ανάπτυξη του πληθυσμού. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι δημογραφικές προκλήσεις και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον.