ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Οι Ισραηλινοί εκκενώνουν τη Ράφα - Πλησιάζει η χερσαία επίθεση, 7 μήνες από το «Μαύρο Σάββατο»

Προ των πυλών η επίθεση στη Ράφα
Προ των πυλών η επίθεση στη Ράφα
ΑΡ

Πόλεμος στη Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη Ράφα, λίγο πριν συμπληρωθούν επτά μήνες από την έναρξη της νέας αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή. Ανησυχία για την τύχη χιλιάδων πολιτών και τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Η Χαμάς κάνει λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες»

Eπτά μήνες μετά τις συντονισμένες επιθέσεις με την υπογραφή της Χαμάς και το ισραηλινό σφυροκόπημα που ακολούθησε στη Γάζα, το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επίθεση στη Ράφα, ενώ απομακρύνονται όπως όλα δείχνουν οι ελπίδες για την επίτευξη εκεχειρίας. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε πριν από λίγο τους κατοίκους της Ράφα, να κινηθούν προς μια διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη, εν όψει της αναμενόμενης επίθεσης στην πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μία επιχείρηση «περιορισμένου βεληνεκούς» και όχι για εκκένωση ευρείας κλίμακας στην ανατολική Ράφα, η οποία θα επηρεάσει 100.000 ανθρώπους. Δεν θα θέσουν όπως είπαν χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση της Ράφα και θα προβούν σε «επιχειρησιακές αξιολογήσεις». Όλα δείχνουν ωστόσο οτι η επίθεση πλησιάζει.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί παρ'ολα αυτά ότι θα εισβάλει στη Ράφα και θα εκδιώξει τις δυνάμεις της Χαμάς, αντιμετωπίζει ωστόσο αυξανόμενη πίεση να μην το κάνει, καθώς η επιχείρηση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις ευάλωτες ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα και να θέσει σε κίνδυνο περισσότερες ζωές αμάχων.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA) έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια στη Ράφα θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες. Η UNRWA ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα εκκενώσει τη Ράφα και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή. Χθες (5.5) ο Philippe Lazzarini, ηγέτης της UNRWA, δήλωσε ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γάζα για δεύτερη φορά.

Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς εν τω μεταξύ δήλωσε ότι η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ στη Ράφα συνιστά «επικίνδυνη κλιμάκωση». Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η κίνηση «θα έχει συνέπειες», αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Είναι η πρώτη αντίδραση της Χαμάς από τότε που κυκλοφόρησε η δήλωση του Ισραηλινού Στρατού που ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους στα ανατολικά μέρη της Ράφα να μετακινηθούν στην κοντινή «ανθρωπιστική» ζώνη Μαουάσι.

Οι πολίτες που απομακρύνονται θα κατευθυνθούν στους καταυλισμούς Χαν Γιουνίς και Aλ Μαουάσι, όπου θα υπάρξει διαθέσιμη βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισραηλινά χτυπήματα στη Ράφα σκότωσαν τουλάχιστον 16 άτομα τη νύχτα, ενώ τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς κοντά στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, που ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στο σημείο διέλευσης.

Οι εχθροπραξίες εντείνονται, καθώς έχουν παγώσει οι συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να λένε ότι δεν θα υποχωρήσουν σε βασικά αιτήματα.

«Θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Χαμάς»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ από την πλευρά του κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δεν επιδιώκει σοβαρά την επίτευξη εκεχειρίας και σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ θα εξαπολύσει στρατιωτικές ενέργειες στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας «στο πολύ άμεσο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η «παράδοση» στις απαιτήσεις της Χαμάς θα ισοδυναμούσε με ήττα, ενώ ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε κατηγόρησε από την πλευρά του τον Νετανιάχου ότι σαμποτάρει τις συνομιλίες

Ο Νετανιάχου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει εισβολή στη νότια πόλη της Γάζας, ανεξάρτητα από τις συνομιλίες εκεχειρίας με τη Χαμάς, λέγοντας ότι θα το κάνει «με ή χωρίς» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Η ιδέα ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους του είναι εκτός συζήτησης», είπε. «Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Χαμάς εκεί με ή χωρίς συμφωνία, προκειμένου να πετύχουμε τη συνολική νίκη», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Πάνω από το ήμισυ των 2,5 εκατομμυρίων πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται στη Ράφα, έχοντας καταφύγει εκεί για να γλιτώσει από τις μάχες σε άλλα μέρη της επικράτειας. Οι συνθήκες στην κατάμεστη πόλη είναι τραγικές και οι πολίτες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν για δραματική έλλειψη τροφής, νερού και φαρμάκων. Οι ΗΠΑ, όπως και ο ΟΗΕ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια εισβολή στη Ράφα.

Οικογένειες ομήρων τρέμουν την επίθεση στη Ράφα

Στο Ισραήλ εν τω μεταξύ ορισμένες οικογένειες ομήρων έχουν εκφράσει τον φόβο τους για το τι μπορεί να σημαίνει μια επιχείρηση στη Ράφα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η θεία του Gil Dickman σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και είχε δύο ξαδέρφια του ως όμηρους. Ο ένας αφέθηκε ελεύθερος και ο άλλος παραμένει αιχμάλωτος.

«Τώρα δυστυχώς φοβόμαστε πολύ ως οικογένειες ομήρων για το τι πρόκειται να συμβεί», είπε στην εκπομπή του BBC Newsday. «Φοβόμαστε πάρα πολύ ότι ο Ισραηλινός Στρατός που εισέρχεται στη Ράφα θα διακινδυνεύσει τις ζωές όχι μόνο αθώων ανθρώπων, όχι μόνο στρατιωτών αλλά και μερικών ομήρων που ενδέχεται να κινδυνεύσουν λόγω της επίθεσης στη Ράφα» λέει.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν κύματα ενόπλων της Χαμάς εισέβαλαν στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους. Κατά τη διάρκεια της επακόλουθης ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Γάζα, περισσότεροι από 34.600 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 77.900 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Σχετικές ειδήσεις