ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Αυστηρότεροι οι έλεγχοι για τους Σύρους πρόσφυγες

Αυστραλία: Αυστηρότεροι οι έλεγχοι για τους Σύρους πρόσφυγες

Η κυβέρνηση «ανησυχεί» για πρόκληση των τρομοκρατικών επιθέσεων από τους νέους Σύρους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο, η κυβέρνηση ετοιμάζει δραστικές αλλαγές στην παρούσα νομοθεσία που διέπει το σύστημα υποδοχής και εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, στην Αυστραλία.

Όπως ανέφερε σε σχετικά δημοσιεύματα, ο εκδοτικός οργανισμός Fairfax Media, -σύμφωνα με το έγγραφο- η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει οι αλλαγές εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 με αφορμή την υποδοχή των νέων Σύρων προσφύγων που η Αυστραλία δεσμεύτηκε να δεχθεί.

Στο έγγραφο, που προετοίμασαν αξιωματούχοι του υπουργείου Μετανάστευσης, διατυπώνεται η άποψη ότι οι νέοι πρόσφυγες από τη Συρία είναι πιθανόν να αναπτύξουν τρομοκρατική δράση στην Αυστραλία και να προκαλέσουν βίαια επεισόδια λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι που συνέταξαν το έγγραφο επισημαίνουν ότι προκειμένου να αποφευχθούν τα παραπάνω φαινόμενα οι νέοι Σύροι πρόσφυγες θα είναι καλύτερα να εγκατασταθούν σε επαρχιακές πόλεις της Αυστραλίας και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα της.

Οι αλλαγές που συμπεριλαμβάνονται στο έγγραφο αφορούν την απλούστευση, αυστηρότερους ελέγχους αλλά και ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας για όσους μετανάστες αιτούν για χορήγηση, βίζας μόνιμης εγκατάστασης στην Αυστραλία.

Προτείνεται επίσης η θέσπιση ειδικού συστήματος μέσα από το οποίο οι αρχές της χώρας θα ελέγχουν τους πρόσφυγες όχι μόνο προ της αίτησής τους για χορήγηση βίζας αλλά και μετά τη χορήγηση αυστραλιανής υπηκοότητας σ' αυτούς.

Οι αξιωματούχοι που συνέταξαν το έγγραφο καλούν την κυβέρνηση να ελέγξει εξονυχιστικά το ποιόν των προσφύγων που θα δεχθεί και να επιλέξει μόνο αυτούς που θα κριθούν οι πλέον κατάλληλοι να ενσωματωθούν εύκολα και γρήγορα στην αυστραλιανή κοινωνία.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο έγγραφο και για το αν η κυβέρνηση προτίθεται σύντομα να φέρει αυτές τις αλλαγές στο προσκήνιο, ο υπουργός Μετανάστευσης Peter Dutton δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του αλλά είπε ότι τέτοιου είδους έγγραφα συντάσσονται πολύ συχνά ενώ κράτησε αποστάσεις από τα όσα αυτό συμπεριελάμβανε και αρνήθηκε να τα σχολιάσει.

Το έγγραφο και τα όσα συμπεριελάμβανε προκάλεσαν τις αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων της χώρας. Ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης του Εργατικού Κόμματος, Richard Marles, ανέφερε ότι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έγγραφο διέρρευσε στον Τύπο αποκαλύπτει το πόσο διχασμένη είναι η κυβέρνηση.

Ο κ. Marles κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για μεροληψία απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες, άποψη που εξέφρασε και η γερουσιαστής των Πρασίνων Sarah Hanson-Young.

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις