ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «αρκούδες» πυρoβολούν τη Wall Street – Mαύρα μαντάτα για ΑΕΠ, πληθωρισμό

Οι «αρκούδες» πυρoβολούν τη Wall Street – Mαύρα μαντάτα για ΑΕΠ, πληθωρισμό

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεπαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,4%

Στο βαθύ κόκκινο οι δείκτες στη Wall Sreet, μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που κατέδειξαν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και σημαντική ενίσχυση του πληθωρισμού.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones χάνει πάνω από 600 μονάδες, ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί πάνω από 1,3%, και και ο Nasdaq Composite σημειώνει πτώση άνω του 1,4%.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεπαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,4%.

Μαζί με τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης για το τρίμηνο, η έκθεση έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ρυθμό 3,4%, πολύ πάνω από την άνοδο 1,8% του προηγούμενου τριμήνου. Αυτό προκάλεσε ανησυχία και έθεσε υπό αμφισβήτηση εάν η Federal Reserve θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αριθμοί δεν φαίνεται να είναι πράσινο φως ούτε για τους «ταύρους» ούτε για τις «αρκούδες»... Η αβεβαιότητα είναι απίθανο να αμβλύνει τις πιέσεις σε μια αγορά που βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση της από πέρυσι», δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και επενδύσεων της Morgan Stanley.

Μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ, οι αναλυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Οι αναλυτές προβλέπουν τώρα μόνο μία μείωση των επιτοκίων φέτος.

Μια συνεχιζόμενη μείωση ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αγορά μετοχών εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποδεικνύεται σταθερός, επισημαίνοιν οι οικονομολόγοι.

«Τα σημερινλα οικονομικά στοιχείς είναι άσχημα σε δύο επίπεδα: η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν», έγραψε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance.

«Η Fed θέλει να δει τον πληθωρισμό να αρχίζει να μειώνεται με επίμονο τρόπο, αλλά η αγορά θέλει να δει την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη να αυξάνονται, οπότε αν κανένα από τα δύο δεν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε αυτό αποτελέσει άσχημα νέο για τις αγορές», τόνισε ο Zaccarelli.

Σχετικές ειδήσεις