ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Θέμα χρόνου οι ανατιμήσεις» - Τι λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Καφέ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Θέμα χρόνου οι ανατιμήσεις» - Τι λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Καφέ
pexels.com

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ Τάσος Γιάγκογλου μιλώντας στο Νewsbomb.gr εξήγησε ότι αναμένονται ανατιμήσεις στον καφέ εάν συνεχιστεί η αύξηση στις βασικές ποικιλίες

Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους αγαπούν τον καφέ, καθώς μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων φαίνεται πως μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας, αφού οι ελλείψεις στην αγορά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις στην χονδρική τιμή του.

Η παραγωγή καφέ συγκεντρώνεται στο Βιετνάμ και τη Βραζιλία, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εξαγωγών κόκκων καφέ, με το Βιετνάμ να αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία.

Ανατιμήσεις 10% με 20%

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ Τάσος Γιάγκογλου μιλώντας στο Νewsbomb.gr εξήγησε ότι «Το τελευταίο πεντάμηνο παρατηρούνται έντονα ανοδικές τάσεις στην ποικιλία Robusta, πάνω από 50%, που έχουν συμπαρασύρει σε άνοδο 30-35% και την ποικιλία Arabica».

Να σημειωθεί ότι η ποικιλία Robusta είναι η βάση τόσο για τον εσπρέσο όσο και για τον στιγμιαίο καφέ.

«Μέχρι στιγμής οι αυξήσεις έχουν απορροφηθεί από τις εταιρείες, ωστόσο είναι θέμα χρόνου οι ανατιμήσεις αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση στην αγορά», σημειώνει ο κύριος Γιάγκογλου, ενώ όπως λέει «ο φόρος κατανάλωσης καφέ έχει επιβαρύνει κατά 50-55% την τελική τιμή».

Σύμφωνα με τον ίδιο διαφαίνεται μερική αποκλιμάκωση, ενώ όπως εξήγησε «τηρούμε στάση αναμονής, για να δούμε τι θα γίνει».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καφέ ανέφερε ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά θα κυμανθούν από 10% έως 20% εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ για την εστίαση, τόνισε πως «δεν μπορώ να πω καθώς είναι εντελώς άλλος κλάδος».