ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε ότι έννοια μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους;

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε ότι έννοια μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους;
Φωτ.: Eurokinissi

Απαντήσεις από το βήμα της Βουλής έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρόταση δυσπιστίας 

«Μόνο αυτοί έχουν δικαίωμα να μιλήσουν ακόμη και αν αδικούν την πολιτεία, να κάνουν την θλίψη τους διαμαρτυρία» είπε για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας τον λόγο στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Χαρακτήρισε «σφάλμα» το ότι «δεν μιλήσαμε όσο έπρεπε». «Πολιτικές δυνάμεις μετατράπηκαν σε εμπόρους του πόνου», πρόσθεσε. «Εισάγατε λεξιλόγιο άλλων εποχών», είπε. «Ήμουν εδώ, όπως είμαι πάντα», απάντησε στον κ. Φάμελλο.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη να πω την αλήθεια στη μνήμη αυτών που χάθηκαν τουλάχιστον όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι», ανέφερε.

Είπε ότι είναι βαθύτατα παραπλανητικό το δημοσίευμα του «Βήματος». «Όλες οι συζητήσεις από την αρχή δεν ήταν στη διάθεση των αρχών; Γιατί να θέλει κάποιος να αλλάξει αυτό το δεδομένο; Δεν ντρέπεστε να υπονοείτε ότι έννοια μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους όταν είδα το πιο φρικιαστικό θέαμα;», φώναξε ο πρωθυπουργός.

Για τις κατηγορίες περί μπαζώματος απάντησε: «Γιατί να μπαζώσουμε τα βαγόνια; Για να συγκαλύψουμε τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες, ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια να δουν ποιοι είναι από κάτω.»

Μίλησε για «τερατουργήματα» που ακούστηκαν. Είπε πως ο ένας πραγματογνώμονας δεν επιβεβαίωσε ποτέ όλα αυτά. «Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη, σας κοιτώ στα μάτια. Σας λέω την αλήθεια και αυτήν την αλήθεια δεν μπορώ να την αμφισβητήσω».

Επιτέθηκε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου παραδεχόμενος μεν πως ο νεκρός νεαρός ήταν εθελοντής στο γραφείο του στη Χαλκοκονδύλη, αλλά κατηγόρησε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι εργαλειοποιεί τον πόνο.

Για τις ποινικές ευθύνες

«Λέτε πως Υπουργοί βαρύνονται με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας , δεν το λέτε ανοιχτά αλλά το εννοείτε. Όμως για να κατηγορηθεί κάποιος, το Σύνταγμά μας απαιτεί προανακριτική επιτροπή. Μου θυμίζετε τον κ. Πολάκη που ζητούσε να μπει κάποιος φυλακή χωρίς κατηγορητήριο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς με συνταγματική αναθεώρηση αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Αυτή η κυβέρνηση αν μια επόμενη Βουλή κρίνει ποινικές ευθύνες δεν μπορούμε να κρυφτούμε», πρόσθεσε.

«Δεν θα μιλήσετε εσείς για την 717 όταν αυτό θα έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2016. Λέτε τόσα ψέματα που δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω καν» , ανέφερε ο πρωθυπουργός κατόπιν.

Μίλησε για όσα έχουν αλλάξει στον εξοπλισμό του σιδηροδρόμου και τόνισε: «Τα τρένα δεν τρακέρνουν κάθε μέρα, ούτε στην Ευρώπη, ούτε εδώ, γιατί ο οργανισμός ασφαλείας τηρείται ευλαβικά».

Μητσοτάκης για το επίμαχο δημοσίευμα

«Ένα παραπλανητικό δημοσίευμα. Το δημοσίευμα έχει αναιρεθεί όταν η κρατική τηλεόραση έχει αποκαλύψει πως ο σταθμάρχης μιλούσε με δύο τρένα. Το δημοσίευμα δεν λέει τίποτα το καινούριο. Υιοθετείται ωστόσο από εσάς με το οργισμένο σας ύφος. Αντανακλαστικά κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα νωρίτερα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Κατόπιν δήλωσε πεπεισμένος ότι: «Όλο αυτό γίνεται στην υπηρεσία ενός στόχου: να πέσει ο Μητσοτάκης».

Επίθεση κατά Κασσελάκη

«Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης πως η δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την μετάβαση», είπε.

«Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να είπε πως ο κ. Κασσελάκης είναι υπονομευτής, αλλά είναι απλά φαιδρός», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης για παράκεντρα

«Έχουμε ζήσει στην πατρίδα μας εποχές διαπλεκόμενων, έχουμε ζήσει εποχές νταβατζήδων. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Για ευρωεκλογές

Τέλος μιλώντας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές είπε, ότι οι πολίτες θα στείλουν το μήνυμά τους στις ευρωεκλογές.