ΥΓΕΙΑ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Σε ισχύ η ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του

εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Η αγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αίτηση ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας του
AP

Την έναρξη της παγκόσμιας απόσυρσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε η εταιρεία AstraZeneca την Τρίτη (07/05/2024). 

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι λόγοι της απόσυρσης είναι το πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της covid-19, τα οποία καλύπτουν τις νεότερες παραλλαγές του ιού, όπως και η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

«Καθώς πλέον έχουν αναπτυχθεί πολλά εμβόλια κατά των παραλλαγών της covid-19, υπάρχει πλεόνασμα επικαιροποιημένων εμβολίων» αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, η παραγωγή του οποίου όπως και η διάθεση έχει πια σταματήσει.

Η αγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αίτηση ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας του στις 5 Μαρτίου, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον ΕΜΑ στις 7 Μαΐου. Εν τω μεταξύ, πρόσφατα το εμβόλιο Vaxzevria ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, καθώς η AstraZeneca παραδέχτηκε ενώπιον δικαστηρίου ότι προκαλεί σε σπάνιες περιπτώσεις ένα θρομβωτικό σύνδρομο (θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS), γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από ανθρώπους που υπέστησαν σοβαρές επιπλοκές. Πάντως, η συγκεκριμένη παρενέργεια, όπως και η σπανιότητά της, είναι εδώ και καιρό γνωστή, καθώς είχε αναγνωρισθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και είχε προστεθεί στο φύλλο οδηγιών του προϊόντος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και διατέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, αναφέρει η εταιρεία. «Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19» προσθέτει.

(Με πληροφορίες από Reuters)