16'

Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος: Πώς η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στο Διάστημα

Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος: Πώς η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στο Διάστημα

Είναι το ΕΛΚΕΔ η ελληνική «NASA»;

Οι ανακοινώσεις που είχαν γίνει το 2017 σχετικά με την ίδρυση μιας Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας είχαν προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη. Εν μέσω μιας περιόδου όπου η αεροδιαστημική τεχνολογία πραγματοποιεί αλματώδη πρόοδο, με επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους, ιδιωτικές εταιρείες να εισέρχονται δυναμικά στον χώρο, μια εκκολαπτόμενη νέα «κούρσα διαστήματος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και δορυφορικές υπηρεσίες πιο ευρείες και πιο απαραίτητες από ποτέ, η δραστηριοποίηση μιας χώρας στον χώρο του Διαστήματος φαντάζει επιτακτική. Βεβαίως, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι… η Ελλάδα, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να κάνουν «χιούμορ» με τα περί ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας, εκλαμβάνοντας το ζήτημα περισσότερο υπό το πρίσμα μιας αντίληψης πως η χώρα μας «δεν είναι για τέτοια».

Πηγή: ESA/Hubble & NASA, E. Noyola; CC BY 4.0

Βεβαίως, το μέλλον χωρών και η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος είναι πολύ σοβαρά πράγματα για να καθορίζονται από το τι γράφουν διάφοροι στο Twitter και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ως εκ τούτου γίνεται εύκολα αντιληπτό πως, παρά τα όποια μεγέθη, το Διάστημα είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει πίσω- και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και δραστηριοποιείται το νεότευκτο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), που αποτελεί από τον Αύγουστο του 2019 τον διάδοχο του προαναφερθέντος ΕΛΔΟ (Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού), ο οποίος είχε ιδρυθεί επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όταν ακούει κάποιος για το Διάστημα, αναπόφευκτα σκέφτεται εκτοξεύσεις πυραύλων, δορυφόρους, διαστημόπλοια, διαστημικούς σταθμούς κ.ά. Ωστόσο αυτά είναι αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται «μεγαθήρια» όπως η αμερικανική NASA. Οπότε τίθεται το ερώτημα: Τι είναι και τι κάνει ακριβώς το ΕΛΚΕΔ για να πάει την Ελλάδα στο Διάστημα;

Στο ερώτημα αυτό απάντησαν, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Νίκος Σέργης, διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΕΔ, και ο Ιωάννης Δαγκλής, πρόεδρός του, υποδεικνύοντας τους στόχους, τα αντικείμενα και τα οράματα της ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας.

Τι είναι το ΕΛΚΕΔ

Το ΕΛΚΕΔ ιδρύθηκε τυπικά τον Αύγουστο του 2019, αποτελώντας τον διάδοχο του ΕΛΔΟ. «Στην ουσία είναι η εθνική μας διαστημική υπηρεσία-παίζει ρόλο εθνικής διαστημικής υπηρεσίας» εξηγεί ο κ. Σέργης, φυσικός με ειδίκευση στη διαστημική Φυσική.

«Το αντικείμενό του είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διαστημική επιστήμη, τεχνολογία, ανάπτυξη εφαρμογών, υπηρεσιών. Ο ρόλος του ΕΛΚΕΔ είναι να βοηθήσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο στρατηγικό, συμβάλλοντας στη διαμόρφωσή του και συμβουλεύοντας την πολιτική ηγεσία για να αναπτυχθεί στον χώρο μας η διαστημική βιομηχανία» προσθέτει, σημειώνοντας πως, στην πράξη, είναι ο φορέας που καλείται να συντονίσει τη διαστημική δραστηριότητα στη χώρα, τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με σχετικές υπηρεσίες, προϊόντα, διαστημική έρευνα και διαστημική τεχνολογία, «ούτως ώστε να ενταχθεί όλη αυτή η δραστηριότητα σε ένα στρατηγικό πλαίσιο προς όφελος της χώρας».

Η βασική ευθύνη του ΕΛΚΕΔ, υπογραμμίζει ο πρόεδρός του, Ιωάννης Δαγκλής, καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι να συμβουλεύει την πολιτεία για οποιοδήποτε θέμα αφορά στο διάστημα, στην εξερεύνηση του διαστήματος, στις εφαρμογές του, τις δορυφορικές υπηρεσίες- οτιδήποτε έχει σχέση με διαστημικές δραστηριότητες γενικότερα.

«Επιπλέον στις αρμοδιότητές του είναι ο συντονισμός όλων των φορέων με κάποιου είδους διαστημικής δραστηριότητα στην Ελλάδα- πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες- προς επίτευξη συνέργειας στη χώρα μας, δηλαδή καλύτερων αποτελεσμάτων μέσω συνεργασιών αυτών των φορέων. Τυπικά δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2019. Το ΔΣ ορίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 και αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι βρίσκεται σε σχεδόν στο σημείο από το οποίο θα μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά, καθώς έχουμε καταφέρει να στελεχώσουμε τις θέσεις που αφορούν τη διοίκηση, έχουμε υπαλλήλους αποσπασμένους από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου που καλύπτουν διοικητικές και οικονομικές ανάγκες και αυτή την εποχή βλέπουμε υποψήφιους για τις θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού» προσθέτει.

Ποιοι είναι οι στόχοι του

Αποσαφηνίζοντας τους στόχους του ΕΛΚΕΔ, ο κ. Σέργης σημειώνει ότι το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος ουσιαστικά υλοποιεί στόχους που τίθενται σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας: «Εμείς είμαστε ένας φορέας που ουσιαστικά βοηθάει στην υλοποίηση των στόχων που έχουμε στον τομέα της Διαστημικής ως χώρα. Οι στόχοι αυτοί περιγράφονται και επικαιροποιούνται ανά διετία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει μεγάλη έμφαση στο να έχει τις καλύτερες δυνατές δορυφορικές υπηρεσίες- όχι μόνο από άποψη ποιότητας μα και δίνοντας έμφαση σε θέματα αυτονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να βρει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές, έτσι ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς το ελληνικό δημόσιο και μέσω αυτού προς τον Έλληνα πολίτη. Είμαστε μέλος της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), συνεπώς η πορεία μας είναι στενά συνδεδεμένη με τις κεντρικές επιλογές που γίνονται από τις υπόλοιπες χώρες και στις οποίες συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε αυτό το πλαίσιο και εμείς».

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Δαγκλή: « Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά το μικρό της μέγεθος διαθέτει πάρα πολύ καλά καταρτισμένους επιστήμονες- έχουμε εξαιρετική επιστημονική εξειδίκευση, καλούς φυσικούς, πληροφορικάριους, μηχανικούς. Αυτό που έλειπε από τη χώρα μας, μέχρι πρότινος ήταν ένας συντονιστικός φορέας ο οποίος με κάποιον τρόπο να μπορεί να φέρνει σε επαφή, να ευνοεί, να υποστηρίζει και να προωθεί συνεργασίες οι οποίες θα έχουν ένα αποτέλεσμα: Αυτό που λέμε συνέργεια είναι όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους αποτελεσμάτων. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε: Να δημιουργήσουμε, να ευνοήσουμε να υποστηρίξουμε ένα περιβάλλον συνεργασίας στοχευμένο, το οποίο να αποδώσει καρπούς για τη χώρα πολλαπλάσιους αυτών που έχουμε σήμερα».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα όσον αφορά στην τεχνογνωσία και την εξειδίκευση, όμως οι προσπάθειες στη χώρα είναι κατακερματισμένες, δεν έχουμε ισχυρά συνεργατικά σχήματα. Αυτή είναι η βασική φιλοδοξία: Να δημιουργήσει ένα τέτοιο συνεργατικό περιβάλλον και αυτό να βρίσκεται υπό την ‘προστασία’ του ΕΛΚΕΔ και εντός της χώρας και εκτός αυτής. Εντός της χώρας το ΕΛΚΕΔ έχει την ευθύνη συμβούλου της πολιτείας για θέματα που βρίσκονται στον χώρο ευθύνης του κέντρου (διαστημική εξερεύνηση, εφαρμογές, υπηρεσίες). Όσον αφορά στο εξωτερικό, και πάλι το ΕΛΚΕΔ ως ο θεσμικός φορέας της χώρας που ασχολείται με το διάστημα θα κληθεί να υποστηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα όπου χρειαστεί στο εξωτερικό, σε διεθνείς φορείς όπως η ΕΕ και ο ΕΟΔ».

Πώς στελεχώνεται το ΕΛΚΕΔ

Ως προς τη στελέχωση του ΕΛΚΕΔ, το κέντρο έχει ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από ανθρώπους που σχετίζονται με τον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας και την εφαρμογών, με έμφαση στη Διαστημική. «Ήδη βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας στελέχωσης, κυρίως με μηχανικούς, πέραν των απαραίτητων νομικών και οικονομικών συμβούλων και του διοικητικού προσωπικού. Η ραχοκοκαλιά του ΕΛΚΕΔ είναι κυρίως μηχανικοί και διαστημικοί επιστήμονες των οποίων η πρόσληψη βρίσκεται σε εξέλιξη» λέει ο κ. Σέργης.

Οι θέσεις, όπως εξηγεί ο κ. Δαγκλής, καλύπτουν όλο το φάσμα ειδικοτήτων που χρειάζεται το ΕΛΚΕΔ: «Το Κέντρο είχε δημοσιεύσει μια πρόσκληση για θέσεις ειδικών επιστημόνων και ειδικότητες κυρίως μηχανικών. Ψάχνει ανθρώπους που έχουν πραγματική ειδίκευση σε αυτούς τους τομείς. Ένα απαραίτητο προσόν είναι οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σε αντικείμενο που να είναι συναφές με τη θέση που καλούνται να καλύψουν».

Το όραμα για την παρουσία της Ελλάδας στο Διάστημα

Η χρήση όρων όπως «ελληνική NASA» είναι αρκετά εύκολοι και ενδεχομένως εντυπωσιακοί για χρήση στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο είναι καλό να λαμβάνονται υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα.

Όπως σχολιάζει ο κύριος Σέργης:

«Η NASA ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950, η ελληνική διαστημική υπηρεσία είναι σε βρεφική κατάσταση. Έτσι μια σύγκριση δεν μπορεί να είναι ποτέ ευθεία. Ωστόσο ευελπιστούμε να λειτουργήσουμε στα πρότυπα μιας μεγάλης διαστημικής υπηρεσίας, να επιτελέσουμε με την ίδια μεθοδολογία τους ίδιους σκοπούς. Μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποια βήματα που έχουν αποδειχτεί ότι είναι σωστά και οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση».

Ως προς τους απτούς στόχους του ΕΛΚΕΔ, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν αναμένεται σύντομα να δούμε Έλληνες αστροναύτες στο Διάστημα- ωστόσο υπάρχουν ρεαλιστικοί στόχοι, βασισμένοι σε πραγματικές ανάγκες, που μπορούν να επιτευχθούν.

Μιλώντας για τις ελπίδες και οράματα για το μέλλον, ο κ. Δαγκλής τονίζει πως βασικός στόχος είναι να αναπτυχθούν στην Ελλάδα τεχνογνωσία και ικανότητες για κατασκευή δορυφορικών συστημάτων και μικρών δορυφόρων που θα μπορούν να πετάξουν στο Διάστημα.

«Οι διαστημικές δραστηριότητες είναι multidisciplinary, απαιτούν συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. Έχουμε σε όλα τα πεδία πολύ καλή επιστημονική κοινότητα, ωστόσο επειδή στην Ελλάδα δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ κανένα διαστημικό πρόγραμμα εξολοκλήρου δεν έχει υπάρξει και καμία συνεργασία στον ελληνικό χώρο προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε τις επιμέρους ειδικότητες μα δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ στο παρελθόν για να δημιουργήσουν κάτι ολοκληρωμένο… μέχρι σήμερα. Φιλοδοξία μας είναι αυτό να αλλάξει στα επόμενα χρόνια.

Έχει προβλεφθεί η διάθεση ενός σημαντικού κονδυλίου από το Ταμείο Ανάκαμψης για ένα ελληνικό σύστημα μικροδορυφόρων: Είναι δορυφόροι με μάζα περίπου 50 -100 κιλών. Αυτό έχει προβλεφθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και περιμένουμε τις οριστικές πολιτικές αποφάσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα προχωρήσει και ότι το ΕΛΚΕΔ θα έχει σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα, εκτιμάται μέσα στα επόμενα 2-5 χρόνια – προκειμένου να κατασκευαστεί κάτι που θα είναι εξολοκλήρου ελληνικό, θα συντονιστεί και θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα από Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς. Οπότε μιλάμε για 2-5 χρόνια για πρώτο αποτέλεσμα, και ευελπιστούμε ότι αυτό θα έχει και μία συνέχεια».

Από πλευράς του ο κ. Σέργης υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό να προστατευτεί η υπόθεση «Διάστημα» από το να γίνει «εργαλείο» και να εμφανίζονται διάφορα «πυροτεχνήματα»: «Εμείς πηγαίνουμε προσεκτικά, βήμα- βήμα, βάζουμε στόχους που είναι απολύτως αιτιολογημένοι και καταδεικνύουν ότι ήρθαν μετά από συγκεκριμένη σκέψη, εντάσσονται σε ένα στρατηγικό πλαίσιο και προχωρώντας βήμα-βήμα συντονισμένοι με την υπόλοιπη Ευρώπη κοιτάμε μπροστά. Η Ελλάδα θέλει να έχει δορυφορικές υπηρεσίες που να είναι αυτόνομες, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ελληνικούς δορυφόρους, μπορεί και να επιτευχθεί με ελληνικό payload σε δορυφόρους οι οποίοι ανήκουν σε μια ευρωπαϊκή σύμπραξη. Αυτό που αποτελεί για εμάς προτεραιότητα είναι να υπάρχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες έτσι όπως τις χρειαζόμαστε και στο επίπεδο που εμείς έχουμε καθορίσει».

Ο ίδιος υπογραμμίζει: «Σχετικά με τη διαστημική εξερεύνηση γενικότερα, η Ελλάδα συμμετέχει με επιστήμονες σε προγράμματα που έχουν σαν στόχο την πλανητική εξερεύνηση, μα και του περιβάλλοντος που ονομάζουμε γεωδιάστημα- του ηλιακού και του γήινου μέσω ρομποτικών αποστολών. Μια αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα είναι ακόμα μακριά, πόσο μάλλον και με συμμετοχή Ελλήνων σε μια τέτοια αποστολή. Αλλά αν θέλετε και την προσωπική μου γνώμη δεν αποτελεί και άμεση προτεραιότητα».

Πού είναι δυνατή η Ελλάδα

Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Διάστημα, έχουν μια εικόνα ως προς τα «δυνατά σημεία» των διαφόρων «παικτών»: Σε γενικές γραμμές, για παράδειγμα, η Ρωσία έχει μακρά εμπειρία στον τομέα των διαστημικών σταθμών, ενώ οι ΗΠΑ με τη NASA έχουν μεγάλη και ισχυρή «παράδοση» στις διαπλανητικές αποστολές. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς ποια σημεία θεωρούνται «δυνατά» για τη χώρα μας.

Ο Ιωάννης Δαγκλής σημειώνει: «Είμαστε πολύ δυνατοί σε software, λογισμικό. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι στο Διάστημα το software θα λέγαμε ότι ‘παντρεύεται’ ή ‘κλειδώνει’ πάνω σε hardware πλέον. Έχουμε μία εξέλιξη στα μικροηλεκτρονικά και έχουμε programmable device- έχουμε δηλαδή πλέον hardware που μπορεί και κατά τη διάρκεια της αποστολής επαναπρογραμματίζεται. Είναι μια νέα γενιά ηλεκτρονικών, που θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα υβρίδιο hardware και software, ένα hardware το οποίο όμως έχει μέσα του και το software που μπορεί και το διαμορφώνει και μετατρέπει κατά τη διάρκεια της αποστολής».

«Οπότε σε αυτό τον τομέα έχουμε πολύ ισχυρή παρουσία: Έχουμε εταιρείες που κατασκευάζουν με επιτυχία ηλεκτρονικά στοιχεία- πάντα για τα δεδομένα της Ελλάδας. Προφανώς δεν μπορούμε να σταθούμε στο ίδιο ύψος με τα μεγαθήρια διεθνώς, αλλά υπάρχουν και στην Ελλάδα εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν ολοκληρωμένα υποσυστήματα σχετικά χαμηλού βαθμού πολυπλοκότητας. Επίσης έχουμε εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν με επιτυχία ground segment: Oτιδήποτε πετά στο διάστημα έχει το δίδυμο αδερφάκι του στη Γη διότι γίνεται προσομοίωση, δοκιμή όλων των λειτουργιών του αντικειμένου που θα πετάξει τελικά στο Διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο και είναι η φιλοδοξία της χώρας και του ΕΛΚΕΔ να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο που θα έχουμε και αυτό που θα λέγαμε flight heritage, ή space heritage, δηλαδή να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε και συστήματα και δορυφόρους που θα πετάξουν στο Διάστημα. Αυτό μας λείπει μα δε θεωρώ ότι είναι κάτι απλησίαστο ή αδύνατο για την Ελλάδα, θεωρώ ότι θα το πετύχουμε».

Από πλευράς του ο κ. Σέργης υπογραμμίζει τη σημασία της ελληνικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας: «Ας ξεκινήσουμε από το ότι είναι υπαρκτή. Αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή της. Υπάρχουν τουλάχιστον 50 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν έναν αξιόλογο ετήσιο τζίρο που προκύπτει από προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν και κυρίως εξάγουν. Αυτή η διαστημική βιομηχανία εστιάζει τη δραστηριότητά της σε διαστημικά- δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες, αναπτύσσει τεχνογνωσία, εμπλέκεται ενεργά σε διεθνή προγράμματα και απορροφά διεθνείς χρηματοδοτήσεις».

Εκπαίδευση με το βλέμμα προς το Διάστημα: Προς ίδρυση γραφείου ESERO στην Ελλάδα

Για να φτάσει κάποιος στο Διάστημα πρέπει να αποκτήσει σχετική κατάρτιση και για να γίνει αυτό, απαιτούνται εκπαιδευτικές βάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως κάτι τέτοιο πρέπει να αρχίζει από μικρή ηλικία (δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι το επάγγελμα του αστροναύτη είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα μικρά παιδιά). Μέσα στις αρμοδιότητες του ΕΛΚΕΔ είναι και ζητήματα που έχουν εκπαιδευτική χροιά- «αυτό που λέμε capacity building, ανάπτυξη δεξιοτήτων», όπως σημειώνει ο κ. Δαγκλής.

«Αυτό προφανώς ξεκινά από μικρή ηλικία- είναι πιο αποτελεσματικό όταν ξεκινά από νεαρή ηλικία, π.χ. από το γυμνάσιο. Χτίζεις δραστηριότητες εκπαίδευσης που απευθύνονται σε μικρές ηλικίες έτσι ώστε να δημιουργήσεις την αυριανή γενιά των μηχανικών και επιστημόνων που θα στελεχώσουν τη διαστημική βιομηχανία και τις διαστημικές δραστηριότητες εν γένει της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πρακτικά, μια δομή ESERO (European Space Education Resource Office). Είναι μια δομή που υποστηρίζει ο ΕΟΔ σε κάθε χώρα που συμμετεχει σε αυτή την προσπάθεια και προσβλέπουμε στην ίδρυση ενός γραφείο ESERO στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, το οποίο θα απευθύνεται στους νέους ανθρώπους, μαθητές και φοιτητές εισάγοντάς τους σε θέματα Διαστήματος.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα πανεπιστημιακό τμήμα αεροδιαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας και μόνο ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που σχετίζονται με διαστημικές εφαρμογές και τεχνολογία. Είναι πολύ περιορισμένη η εκπαίδευση που υπάρχει στη χώρα μας για τέτοια θέματα. Μέχρι τώρα, μέχρι χθες θα λέγαμε όποιος ενδιαφερόταν να εξειδικευτεί σε αυτόν τον τομέα, έπρεπε να πάει στο εξωτερικό. Αυτό ήδη αλλάζει».

Ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες

Κατά καιρούς, διάφορα έχουν λεχθεί σχετικά με ενδιαφέρον από μεγάλους «παίκτες» του χώρου, όπως η SpaceX του Έλον Μασκ και η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα. Κατά πόσον ισχύουν αυτά;

Νίκος Σέργης: «Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού για εγκατάσταση υποδομών στην Ελλάδα με στόχο τις διαστημικές υπηρεσίες κα πιθανές εκτοξεύσεις είναι ένα θέμα υπαρκτό. Σαν χώρα και ΕΛΚΕΔ το έχουμε υπόψιν, και είναι υπό μελέτη. Υπάρχουν αρκετά βήματα και αρκετές προϋποθέσεις που πρέπει να καλυφθούν πριν φτάσει η πολιτεία σε σημείο να μπορεί να αποφασίσει άμεσα και υλοποιήσει κάτι τέτοιο- για παράδειγμα, υπάρχει έλλειμμα σε σχετικό νομικό πλαίσιο. Ωστόσο η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα στο πεδίο αυτό, όπως οι ουρανοί της και η διάθεση της να συμβάλει και να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες, σε γενικότερο πλαίσιο φιλοξενίας τέτοιων εταιρειών. Είναι ζήτημα υπό σοβαρή μελέτη – περιμένουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Σύντομα νομίζω θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις ΚΑΙ στην Ελλάδα».

…και η Τουρκία

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε στις τουρκικές φιλόδοξες εξαγγελίες περί διαστημικών αποστολών, που περιλαμβάνουν αποστολή αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και οχήματος στη Σελήνη.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές αναφορές, ο κ. Σέργης απαντά συνοπτικά: «Παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις και τα φιλόδοξα προγράμματα τα οποία ευελπιστεί να υλοποιήσει η Τουρκία, ωστόσο εμείς προτιμάμε να είμαστε σε επίπεδο ρεαλιστικό σε ό,τι αφορά στους στόχους μας οι οποίοι καθορίζονται από τις προτεραιότητες που έχουμε ως χώρα. Εμείς εστιάζουμε στο τι χρειαζόμαστε, και με βάση το τι χρειαζόμαστε και τι έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε, προτεραιοποιούμε και προχωράμε».

Παραγωγή: Data Project – DPG Digital Media
Premium Content Manager: Σοφία Μαυραντζά | Ρεπορτάζ: Κώστας Μαυραγάνης | Senior Product Manager: Δέσποινα Γαβριήλ | Infographics: Ζωή Κατσιγιάννη | Development: Γιάννης Μαρκοστάμος | Design: Εύη Γεωργακοπούλου