Αυτοκίνητα σαν το Micorlino αποτελούν έξυπνες λύσεις

Αυτά που λύνουν είναι το κυκλοφοριακό και η επιβάρυνση των πάντων στα αστικά κέντρα από την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων.

Του Γιάννη Σκουφή

Όσο οι πόλεις αποκτούν όλο και περισσότερους κατοίκους τόσο επιβαρύνεται το κυκλοφοριακό στους δρόμους τους και φυσικά το περιβάλλον στο οποίο βιώνουν οι πάντες. Η ηλεκτροκίνηση είναι μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα προσφέροντας κίνηση μηδενικών ρύπων και ευελιξία, καθώς τα ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης έχουν πολύ πιο μικρό μέγεθος και επηρεάζουν έτσι και τις εξωτερικές διαστάσεις των αυτοκινήτων που τοποθετούνται. Αλλά και όλη τη λογική των αστικών μετακινήσεων.

Το Microlino είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: είχε παρουσιαστεί πριν από δύο χρόνια, ενώ η δεύτερη, πιο εξελιγμένη εκδοχή του -μέχρι και κρυφές χειρολαβές στις πόρτες έχει- θα παρουσιαζόταν στην έκθεση της Γενεύης που ακυρώθηκε.

Το Microlino έχει μήκος μόλις 2,40 μέτρα και ζυγίζει μόνο 450 κιλά, είναι φυσικά ηλεκτρικό με κινητήρα μόλις 15 ίππων, ο οποίος όμως μπορεί να το επιταχύνει από στάση έως τα 50 χλμ./ ώρα σε μόλις 5,0 δεύτερα. Αυτό σημαίνει πως ακολουθεί χωρίς πρόβλημα την κίνηση στους δρόμους των πόλεων, ενώ μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 90 χλμ./ ώρα. Αν πάντως η τελική ταχύτητα περιοριστεί ηλεκτρονικά θα μπορεί να οδηγηθεί χωρίς δίπλωμα. Από την ηλικία των 14 ετών στη Γαλλία, από τα 16 στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια μικρή μπαταρία των 8,0 kWh εξασφαλίζει αυτονομία 125 χιλιομέτρων και με αυτήν η βασική έκδοση του Microlino θα κοστίζει περίπου 12.000 ευρώ. Θα υπάρχει και εκδοχή του με μεγαλύτερη μπαταρία 14,4 kWh, αυτονομία 200 χιλιομέτρων και φυσικά σημαντικά πιο υψηλή τιμή.

Μαζί με το Microlino η ελβετική εταιρία ελβετική Micro Mobility Systems AG παρουσίασε και το ηλεκτρικό τρίκυκλο Microletta με τελική ταχύτητα 80 χλμ./ώρα και τιμή 4.900 ευρώ.