Μπορεί το καινούργιο τιμόνι της Tesla να πάρει έγκριση τύπου στην Ευρώπη;

Η Tesla με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι συνεχώς στην επικαιρότητα για πολλούς και διάφορούς λόγους.

Του Γιάννη Σκουφή

Αυτή την περίοδο η Tesla, δεν τραβά την προσοχή της κοινής γνώμης μόνο για την μετοχή της που έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 800 δολάρια. Αυτό που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο και που έχει αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού και κριτικής είναι το πολύ περίεργο τιμόνι των ανανεωμένων Tesla Model S και Model X.

To οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα αυτά που γνωρίζουμε μιας και το σχήμα του παραπέμπει περισσότερο σε πηδάλιο αεροσκάφους και λιγότερο σε τιμόνι αυτοκινήτου. Εύλογα έχουν δημιουργηθεί οι απορίες σχετικά με τη νομιμότητα ενός τέτοιου τιμονιού.

Στις ΗΠΑ η αρμόδια αρχή NHTSA το ψάχνει ακόμη αλλά πιθανότατα θα δοθεί έγκριση τύπου, καθώς εκεί η νομοθεσία είναι πιο χαλαρή. Τόσο που επιτρέπει να κυκλοφορούν ακόμη και τετράτροχα που έχει κατασκευάσει κάποιος στο γκαράζ του.

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι σαφώς πιο αυστηρά σε ότι αφορά τις προϊοντικές προδιαγραφές καθώς και τα θέματα κατασκευής και ασφαλείας των αυτοκινήτων. Ωστόσο, στο βρετανικό υπουργείο μεταφορών και παρόλο που υπάρχει σχετική νομοθεσία ακόμη και για τα τιμόνια τεχνολογίας by-wire, αυτά δηλαδή δίχως μηχανικούς συνδέσμους, δεν υπάρχουν αναφορές που να περιορίζουν το σχήμα και τη γεωμετρία του τιμονιού.

Και από την στιγμή που η νομοθεσία στη Μ. Βρετανία δεν διαφοροποιείται από αυτήν της Ε.Ε., τότε το περίεργο τιμόνι της Tesla πιθανότατα θα πάρει συνολικά έγκριση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών Autocar και Sunday Times.

Το συγκεκριμένο τιμόνι πάντως, όπου πάρει τελικά έγκριση τύπου, θα είναι προαιρετική επιλογή, μιας και το στάνταρ θα είναι το κλασικό, που όλοι γνωρίζουμε. Ενδιαφέρον θα έχει πάντως πόσοι τελικά θα το επιλέξουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.