Η Tesla σταμάτησε να δέχεται bitcoins
Του Γιάννη Σκουφή
Αν και η κατάσταση γύρω από τα κρυπτονομίσματα είναι κάπως περίπλοκη τελευταία έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις γύρω από αυτά και τις τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος που καταναλώνουν κατά την εξόρυξή τους. Μην πάει ο νου σας στην κλασική μέθοδο, αφού το mining (εξόρυξη) στα κρυπτονομίσματα αφορά μια περίπλοκη διαδικασία παραγωγής και συντήρησης που έχει αυξηθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια λόγω της τεράστιας ζήτησής τους.
Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον έχουν αυξηθεί ανάλογα και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από «πράσινες» οργανώσεις. Ειδικά σε χώρες όπως η Κίνα όπου τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την εξόρυξη άνθρακα. Σαφώς τα κρυπτονομίσματα είναι πιο «φιλικά» για το περιβάλλον σε μια χώρα όπου η παραγωγή και η συντήρησή τους προέρχεται από ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων δημιούργησε από 3 έως 15 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2018. Μάλιστα για το 2021 υπολογίστηκε πως η κατανάλωση των κρυπτονομισμάτων ήταν όσο της Αργεντινής!
Επόμενο ήταν, λοιπόν, η Tesla να έχει τις όποιες της ανησυχίες γύρω από ένα «βρώμικο» νόμισμα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην φήμη της εταιρείας να ενθαρρύνει τις συναλλαγές της και τις πωλήσεις αυτοκινήτων της με bitcoins.
Έτσι, ο ίδιος ο Elon Musk έγραψε μεταξύ άλλων στο αγαπημένο του Twitter πως «…ανησυχούμε για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ενέργειας για την εξόρυξη του Bitcoin και τις σχετικές συναλλαγές, ιδίως για τις εκπομπές CO2 που έχουν τις χειρότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον. Τα κρυπτονομίσματα είναι μια καλή ιδέα σε πολλά επίπεδα και πιστεύουμε ότι έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, αλλά όχι με κόστος για το περιβάλλον». Σωστός.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στο Λουτράκι: Με αίμα «βάφτηκε» η άσφαλτος - Νεκρός 26χρονος οδηγός