Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναθεωρεί τους στόχους των αυτοκινητοβιομηχανιών
Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατεβάζει τον πήχη των πωλήσεων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που πλέον έχουν να ζυγίσουν από τη μια τη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών και από την άλλη την επιθυμία να κρατήσουν σταθερά τις τιμές των αυτοκινήτων. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα έντονης αβεβαιότητας, απόρροια των συνθηκών πολέμου στην Ουκρανία.
Είναι γνωστά τα λόγια του ισχυρού άνδρα της VW, Herbert Diess, ο οποίος τόνισε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί χειρότερος για την αυτοκινητοβιομηχανία από ό,τι αποδείχθηκε η πανδημία, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των αυτοκινήτων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους αναθεωρημένους στόχους που έχουν θέσει οι περισσότεροι κατασκευαστές, καθώς πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των αυτοκινήτων και βραχυπρόθεσμα την εφοδιαστική αλυσίδα.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει έως και το 15% της ευρωπαϊκής παραγωγής αυτοκινήτων, ενώ θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη ανταλλακτικών όλων εκείνων των εργοστασίων που βρίσκονται στην Ουκρανία και έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Ωστόσο, σε αυτό το κλίμα πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σταματήσει την παραγωγή τους στα εργοστάσια της Ρωσίας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση.
Αν μιλάμε σήμερα για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά αγαθά, τον ίδιο δρόμο των αυξήσεων έχουν πάρει και οι πρώτες ύλες των αυτοκινήτων. Οι τιμές του χάλυβα, του αλουμινίου και του νικελίου ως χρηματιστηριακά προϊόντα έχουν ανέβει κατακόρυφα και συμπαρασύρουν όλα τα προϊόντα που εξαρτώνται από αυτά.
Η ηλεκτροκίνηση που διαθέτει ακριβή τεχνολογία παραμένει ακριβή και αυτή η κατάσταση επιβαρύνει την όλη προσπάθεια διάδοσής της. Ίσως το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι το μειωμένο κόστος λειτουργίας του αυτοκινήτου, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παραμένει ως η φθηνή μορφή ενέργειας στην αυτοκίνηση.
Έρευνες και μελέτες αναλυτών της αυτοκίνησης εκτιμούν ότι η μείωση της παραγωγής των αυτοκινήτων θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, και την έλλειψη των ημιαγωγών που είναι ακόμη ένα πρόβλημα που ταλανίζει την αυτοκινητοβιομηχανία και αποτελεί έναν άλλο παράγοντα που φρενάρει τις πωλήσεις των αυτοκινήτων. Παρά τις αυξήσεις των τιμών των αυτοκινήτων, οι παραδόσεις εξακολουθούν να είναι μειωμένες, με την αναμονή να κρατάει πολλούς μήνες. Έτσι συμβαίνει το εξής παράλογο, που ενώ οι εταιρείες έχουν πολλά νέα μοντέλα, δεν υπάρχει η ανάλογη διαθεσιμότητα.
ΑΠΕ