Ποια είναι η εταιρεία αυτοκινήτου με τη μεγαλύτερη κερδοφορία;

Αν περιμένετε πως η εταιρία με το μεγαλύτερο κέρδος για κάθε αυτοκίνητο που πουλά είναι αυτή που κατασκευάζει τα περισσότερα, τότε πέφτετε πολύ έξω.

Ποια είναι η εταιρεία αυτοκινήτου με τη μεγαλύτερη κερδοφορία;
1'

Του Γιάννη Σκουφή

Στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ένας κατασκευαστής έχει το μικρότερο κέρδος από τα φτηνότερα αυτοκίνητα. Έστω και αν πουλάει πολλές χιλιάδες από αυτές. Αντίθετα, ένας κατασκευαστής που πουλά πολύ λιγότερα αυτοκίνητα αλλά με πολύ ακριβή τιμή, έχει και πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους ανά ταξινόμηση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιριών όπως η Bentley ή η Rolls-Royce, αλλά και πιο low profile, όπως η Porsche ή Mercedes. Εννοείται πως κατασκευαστές supercars, όπως η Lamborghini, έχουν πολύ υψηλή κερδοφορία, αλλά τη μεγαλύτερη όλων την έχει η Ferrari.

Μία πρόσφατη έρευνα που βασίστηκε σε πωλήσεις της εταιρίας παγκοσμίως έδειξε πως για κάθε αυτοκίνητο που πουλά το κέρδος ξεπερνά τις 100.000 δολάρια.

Συγκεκριμένα φτάνει τις 106.078 δολάρια και αυτό το ποσό προφανώς αφορά το τζίρο -δηλαδή συνολικά έσοδα μείον το κόστος παραγωγής και τα έξοδα πώλησης διαχείρισης- και όχι το net κέρδος. Πάντως, παραμένει μια πολύ εντυπωσιακή επίδοση αν σκεφτείτε πως η Tesla κάνει τζίρο 6.693 δολάρια για κάθε όχημα που πούλησε πέρυσι.

Στο παρακάτω εικονογράφημα μπορείτε να δείτε το συνολικό τζίρο που κάνει κάθε κατασκευαστής με την πρώτη τριάδα να κατέχει η Toyota και οι όμιλοι των VW και Stellantis.

Η Ferrari μπορεί να βρίσκεται κάτω από την Isuzu, αλλά όπως είπαμε έχει το μεγαλύτερο κέρδος ανά αυτοκίνητο. Προβληματική φαίνεται η θέση των τελευταίων τεσσάρων εταιριών, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η τεράστια επίδραση που έχει η πανδημία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή