Να πώς η Ολυμπία Οδός προνοεί, ευαισθητοποιεί κι εκπαιδεύει τους οδηγούς για την οδική ασφάλεια

Η Ολυμπία Οδός είναι ένας από τους πλέον ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους στην Ελλάδα, καθώς από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της μέχρι σήμερα, τα ατυχήματα έχουν μειωθεί πάνω από 90% στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών. Σε αυτό έχουν συμβάλει αρχικά τα χαρακτηριστικά του νέου αυτοκινητοδρόμου, αλλά και οι διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας για την καλλιέργεια υπεύθυνης οδηγικής κουλτούρας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων.

Ο δρόμος δεν είναι από μόνος του αρκετός για να μηδενίσει τα ατυχήματα. Καίριο ρόλο έχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Γι’αυτό η Ολυμπία Οδός συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Παύλος Μυλωνάς» για την υλοποίηση του προγράμματος Οδικής Ασφάλειας “Η ζωή δεν έχει Undo”.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, διοργανώνεται η δράση «PIT STOP για την οδική ασφάλεια», κάθε καλοκαίρι σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.). Η δράση αυτή δίνει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να διενεργήσουν βασικούς ελέγχους στο όχημά τους, να βιώσουν με τη βοήθεια προσομοιωτών διάφορες πτυχές της οδικής ασφάλειας αλλά και να συμμετέχουν σε κληρώσεις με πλούσια δώρα.

Το πρόγραμμα «Η ζωή δεν έχει Undo» όμως αναγνωρίζει και τη σημασία της εκπαίδευσης των μελλοντικών οδηγών για την καλλιέργεια υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει και την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτική δράση «Κάν’το Σωστά» που απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου της Κορίνθου και της Αχαΐας. Συνδυάζοντας θεωρία και πράξη και με τη βοήθεια προσομοιωτών, οι μαθητές αντιλαμβάνονται πόσο εύκολο είναι να κάνει κανείς μοιραία λάθη όταν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης καθώς και να νιώσει την αίσθηση της σύγκρουσης αλλά και της ανατροπής του αυτοκινήτου.

Ωστόσο η Ολυμπία Οδός δεν σταματά εκεί αφού καθημερινά φροντίζει μέσα από όλα τα επικοινωνιακά της κανάλια, να ενημερώνει το κοινό της για την Οδική Ασφάλεια. Έτσι αναρτά συχνά προωθητικό υλικό στην ιστοσελίδα της www.olympiaodos.gr καθώς και χρήσιμα βίντεο σχετικά με την ασφαλή οδήγηση σε διαφορετικές συνθήκες στο κανάλι της στο YouTube. Ταυτόχρονα, μέσω της καινοτόμου εφαρμογής Olympia Odos App παρέχονται υπηρεσίες πρόβλεψης κυκλοφορίας αλλά και ηχητικές ενημερώσεις αναφορικά με έκτακτα συμβάντα, ενώ στις μεγάλες εξόδους μοιράζει και σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό στους σταθμούς διοδίων.

Η οδική ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Η Ολυμπία Οδός, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και ενεργό μέλος του «Ιδρύματος για την Υπεύθυνη Οδήγηση» του Ομίλου VINCI (Fondation VINCI Autoroutes), φροντίζει μέσα από τις δράσεις της να αναδεικνύει τη σημαντικότητά της, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην καλλιέργεια υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς, με στόχο ένα μέλλον με λιγότερα ατυχήματα στους δρόμους.