Αυτό είναι το πιο ξεχωριστό ηλεκτρικό που έχει βγάλει η Κίνα

Τo HiPhi Z είναι ένα από τα πιο προχωρημένα σχεδιαστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δεν έχουν μείνει στις ψηφιακές μακέτες αλλά έχει ήδη μπει στην παραγωγή.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Tesla μπορεί να είναι η εταιρία που πήρε πρώτη στα σοβαρά την ηλεκτροκίνηση, αλλά οι κατασκευαστές που έχουν ρίξει στους δρόμους εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι άλλοι από τους Κινέζους. Οι οποίοι συνεχίζουν να τροφοδοτούν την εγχώρια αγορά τους, που είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο, με νέα μοντέλα.

Ένα από τα πιο πρόσφατα που μας τράβηξαν την προσοχή είναι το HiPhi Z που έχει μια φουτουριστική σχεδίαση με ένα στιλ που συνδυάζει crossover στοιχεία από BMW, Jaguar, Ford καθώς και από άλλους ευρωπαίους κατασκευαστές. Πάντως, το Z καταφέρνει να δείχνει αρκετά εντυπωσιακό δίχως κανείς να μπορεί να κατηγορήσει την HiPhi για ευθεία αντιγραφή. Κάτι που βεβαίως συνηθίζουν οι Κινέζοι…

To σύστημα πρόωσης έχει έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες. Στην περίπτωση του ενός στον πίσω άξονα η ισχύς είναι 300 ίπποι και διπλασιάζεται στην τετρακίνητη έκδοση με τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ. Οι επιδόσεις αν μη τι άλλο κόβουν την ανάσα με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 4 δεύτερα. Όσο για την αυτονομία μια τεράστια μπαταρία 120 kWh διασφαλίζει πάνω από 700 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.

Στο εσωτερικό υπάρχουν όλες οι ψηφιακές διευκολύνσεις και λειτουργίες με μια τεράστια κάθετη οθόνη αφής, μασάζ, μεγάλο head-up display, ηχοσύστημα Meridian με 23 ηχεία κ.α. Όσο για την τιμή αυτή διαμορφώνονται στις περίπου 90.000 ευρώ με τις παραδόσεις να ξεκινούν αυτό το Γενάρη. Τυχεροί οι Κινέζοι.