Οι Κινέζοι έφαγαν άκυρο για την αντιγραφή του Mini

Μία εταιρεία από την Κίνα προσπάθησε να αντιγράψει το σχήμα του αρχέτυπου Mini αλλά οι δικαστικές αρχές έκριναν την όλη απόπειρα παράνομη.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Beijing Estek Technology είναι μία εταιρία από την Κίνα η οποία πριν από μερικούς μήνες κατέθεσε στο γραφείο ευρεσιτεχνιών της χώρας «πατέντες» σχετικά με την παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα σχετικά σχέδια το αμάξωμα ακολουθούσε το design του κλασικού Mini που ήταν στην παραγωγή από το 1969 έως το 2001.

Το τόσο μεγάλο… θράσος της κινεζικής εταιρείας είχε σαν αποτέλεσμα η BMW, στον όμιλο της οποίας ανήκει η Mini, να κινητοποιείται άμεσα. Να φανταστείτε πως οι Κινέζοι αντέγραψαν σχεδόν τα πάντα, μέχρι και την κλασική τάπα της βενζίνης που πρακτικά είναι το κάλυμμα για την υποδοχή φόρτισης.

Έτσι, η BMW κατέθεσε ένσταση με αίτημα ακύρωσης της αίτησης της πατέντας της Beijing στο κρατικό γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της Κίνας. Η ένσταση έγινε δεκτή και τελικά η Beijing υποχρεούται να αποσύρει τα σχέδια της και εφόσον το θέλει να καταθέσει νέα σχετικά με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θέλει να κατασκευάσει.

Πρόκειται για μία αρκετά σημαντική δικαίωση για μία από τις ευρωπαϊκές εταιρeίες αυτοκινήτου που πέφτουν θύματα αντιγραφής διάφορων εμβληματικών τους μοντέλων. Φυσικά, η απόφαση αυτή δεν θα βάλεις τέλος στα περιβόητα copy-cats που κυκλοφορούν στην Κίνα. Ωστόσο, κάτι είναι και αυτό…