Το ρετρό ταιριάζει πολύ στα ηλεκτρικά

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά στα προηγμένα και ψηφιοποιημένα ηλεκτρικά φαίνεται να ταιριάζουν στοιχεία από προηγούμενες δεκαετίες.

Του Γιάννη Σκουφή

Πως μπορεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να βγάζει περισσότερο συναίσθημα; Ένας καλός και έξυπνος τρόπος για τα σχεδιαστικά τμήματα των εταιρειών είναι να ανασύρουν και να επαναφέρουν χαρακτηριστικά από μοντέλα προηγούμενων δεκαετιών που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Έτσι στο πρωτότυπο ID. 2all που παρουσίασε πρόσφατα η Volkswagen οι σχεδιαστές επανάφεραν στοιχεία που μάλλον είναι άγνωστα για όσους έχουν γεννηθεί αυτή την χιλιετία.

Π.χ. μια κασέτα στην οθόνη του συστήματος infotainment που πλαισιώνεται από απτικούς διακόπτες. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία η κασέτα έστω και ως απεικόνιση προφανώς δημιουργεί μία όμορφη νοσταλγία.

Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει στο ID. 2all είναι η κλασική απεικόνιση των ραδιοσυχνοτήτων ή του κοντέρ με ένα κυκλικό όργανο που παραπέμπει άμεσα στο Σκαραβαίο της δεκαετίας του ‘60.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει περισσότερο από όλα είναι μια εικόνα με τον πίνακα οργάνων του αρχέτυπου Golf GTI με τα χαρακτηριστικά τετράγωνα όργανα και λαμπάκια στο μέσο του πίνακα.

Για να δούμε τι από όλα αυτά θα περάσει στο μοντέλο παραγωγής που θα κυκλοφορήσει κάπου το 2025 και θα κοστίζει κάτω από τις 25.000 ευρώ. Οπότε έχουμε καιρό ακόμη...