H τεχνητή νοημοσύνη στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει εισέλθει στα εργοστάσια αυτοκινήτων και έχει ανατρέψει τον τρόπο διαχείρισης της παραγωγής.

Του Γιάννη Σκουφή

Εφαρμόζοντας ΤΝ σε αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν επιτευχθεί σημαντικά οφέλη και βελτιώσεις στην παραγωγικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα των αυτοκινήτων. Κατά κύριο λόγο η ΤΝ εφαρμόζεται στις γραμμές παραγωγής και περιλαμβάνει τα γνωστά ρομπότ, την αυτόνομη μεταφορά υλικών, τον αυτοματοποιημένο ποιοτικό έλεγχο κ.α.

Ειδικότερα για τον τελευταίο, η Audi έκανε ένα σημαντικό βήμα για την επιθεώρηση σημειακών συγκολλήσεων στα αμαξώματα που συναρμολογούνται στα εργοστάσιά της στις Βρυξέλλες και στο Νέκαρσουλμ.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν TN, οι ειδικοί της Audi μπορούν και αναλύουν περίπου 1,5 εκατομμύριο συγκολλήσεις σε 300 οχήματα ανά βάρδια. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν για το σκοπό αυτό υπερήχους και παρακολουθούσαν χειροκίνητα την ποιότητα των διαδικασιών συγκόλλησης με βάση τυχαίες αναλύσεις.

Με τη μέθοδο των υπερήχων, έλεγχαν περίπου 5.000 σημειακές συγκολλήσεις ανά όχημα. Με την εφαρμογή της ΤΝ, οι ειδικό μπορούν πλέον να επικεντρωθούν σε πιθανές ανωμαλίες, καθώς η νέα μέθοδος τους επιτρέπει να ελέγχουν την ποιότητα πιο αποτελεσματικά και πιο στοχευμένα.

Μετά την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος, η Audi σχεδιάζει να εφαρμόσει το σύστημα ΤΝ σε τρεις επιπλέον εγκαταστάσεις, μέχρι το τέλος του έτους.