Πώς συμβάλλει η Google στη μείωση των εκπομπών ρύπων;

Η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως ισχυρίζεται πως χάρη στο Eco Routing ο πλανήτης έχει επιβαρυνθεί με 1,2 λιγότερους τόνους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Του Γιάννη Σκουφή

Πριν από περίπου δύο χρόνια η Google παρουσίασε μια νέα δυνατότητα στους οδηγούς για την πλοήγηση με τα γνωστά πλέον σε όλους Google Maps. Αυτή η επιλογή δεν προσφέρει στους οδηγούς απλώς την πιο γρήγορη, αλλά και την πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή.

Από την στιγμή της διάθεσης της Eco Routing η Google εκτιμά ότι έχει βοηθήσει τους οδηγούς να κινηθούν με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση και να εξοικονομηθούν περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών CO2.

Κάτι που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές περίπου 250.000 αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αρχικά η επιλογή Eco Routing κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ αλλά πλέον είναι διαθέσιμη και στον Καναδά, την Αίγυπτο καθώς και σε 40 ευρωπαϊκές χώρες. Η Google είπε ότι χρησιμοποιεί έναν εξελιγμένο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να προκύπτουν οι διαδρομές με τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.

Επιπλέον, εάν οι οδηγοί επιλέξουν το τύπο του καυσίμου (βενζίνη, πετρέλαιο, υβριδικό ή ηλεκτρικό), οι αλγόριθμοί του μπορούν να βελτιστοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, η Google αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη της δεδομένα, όπως το ότι τα diesel είναι πιο αποδοτικά στον αυτοκινητόδρομο ή ότι τα υβριδικά αποδίδουν καλύτερα στις χαμηλότερες ταχύτητες.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Google ετοιμάζει και για την Ευρώπη λειτουργίες ειδικά για EV και PHEV. Αυτές περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τους σταθμούς φόρτισης, την τοποθεσία, τους τύπους θυρών, την διαθεσιμότητα θύρας και την ταχύτητα φόρτισης.