Γνωρίζετε ποιο είναι αυτό το σπάνιο σπορ μοντέλο;

Ήταν ένα από τα πιο εξεζητημένα supercar της δεκαετίας του 1980 και είχε κατασκευαστεί σε μόλις 30 μονάδες ως το alter ego της Mercedes 300 SL.

Του Γιάννη Σκουφή

Ο λόγος για τo Isdera Imperator 108i που έρχεται στην επικαιρότητα χάρη στην πώληση ενός από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν. Μάλιστα, η σπανιότητα του αυτοκινήτου ανεβάζει τις εκτιμήσεις για την τιμή πώλησής του κοντά στο ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η ιστορία πίσω από το γερμανικό supercar με τα σήματα της Mercedes αφορά στην πρωτοβουλία του Eberhard Schulz, ενός επιχειρηματία που ήθελε να κατασκευάσει το δικό του supercar. Μάλιστα, το 1978 είχε παρουσιάσει την ιδέα του στην Mercedes έχοντας μετακομίσει στην Στουτγάρδη.

Ταυτόχρονα, συμμετείχε στην εξέλιξη του πρωτότυπου CW311, ένα τολμηρό πρότζεκτ για τον αντικαταστάτη της 300 SL. Ωστόσο, η όλη ιδέα παρά ήταν προχωρημένη και απορρίφθηκε από τη Mercedes.

Ωστόσο, ο Schulz δεν το έβαλε κάτω και την περίοδο 1984-1993 κατασκεύασε 30 αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων που τα ονόμασε Isdera. Η ονομασία αποτελεί ακρωνύμιο των γερμανικών λέξεων που έχουν σχέση με την μηχανολογία, τον σχεδιασμό, το στιλ και τους αγώνες.

Ως βάση χρησιμοποιήθηκε το πρωτότυπο CW311 σε συνδυασμό με έναν V8, 5.000 κυβικών της Mercedes που αποδίδει τουλάχιστον 300 ίππους και που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο ZF με πέντε σχέσεις.

Το εικονιζόμενο Isdera είναι ένα από τα πρώτα 13 που κατασκευάστηκαν έως το 1992, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν τα υπόλοιπα 17 που ήταν αναβαθμισμένα.

Βαμμένο στο κόκκινο Porsche Guards είναι ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο έχοντας διανύσει συνολικά μόλις 3.493 χιλιόμετρα. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η τιμή του, όπως προαναφέραμε, μπορεί και να φτάσει ακόμα και το ένα εκατομμύριο δολάρια στη δημοπρασία της Broad Arrows που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Αυγούστου στο Monterey της Καλιφόρνια.