Η Στοκχόλμη σχεδιάζει την απαγόρευση των συμβατικών αυτοκινήτων έως το 2025

Η κίνηση της σουηδικής πρωτεύουσας είναι μία από τις πιο δραστικές στην Ευρώπη.

Του Γιάννη Σκουφή

Στη Σκανδιναβία κινούνται στους πιο «πράσινους» ρυθμούς από κάθε άλλη περιοχή της Ευρώπης. Ωθούμενη από την απόφαση της Νορβηγίας να διακόψει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου μέχρι το 2025, η Σουηδία φαίνεται πως σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία των ρυπογόνων αυτοκινήτων στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με το εθνικό ειδησεογραφικό δίκτυο SVT, η Στοκχόλμη ετοιμάζεται να οριοθετήσει ένα μεγάλο μέρος από εμπορικές περιοχές στο κέντρο και να επιτρέπει την διέλευση μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Εάν η Στοκχόλμη εφαρμόσει ένα τέτοιο πλάνο, τότε θα γίνει η πρώτη μεγάλη πρωτεύουσα που θα μπλοκάρει την κίνηση των συμβατικών αυτοκινήτων.

Άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει παρόμοια μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης, αλλά καμία δεν πηγαίνει τόσο μακριά. Παρίσι, Αθήνα και Μαδρίτη έχουν δεσμευτεί να απαγορεύσουν τα ντίζελ αυτοκίνητα από την είσοδο στα κέντρα.

Το Λονδίνο έχει επεκτείνει τη ζώνη των χαμηλών εκπομπών, αλλά οι οδηγοί μπορούν ακόμα να εισέλθουν στην περιοχή εάν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Οι Βρυξέλλες έχουν απαγορεύσει τη μη απαραίτητη και μη τοπική κυκλοφορία, αλλά μόνο σε λίγους δρόμους.