Αυτό είναι το Robocop της Kamaz

H ρωσική εταιρία που κατασκευάζει βαρέως τύπου οχήματα παρουσιάζει το πρώτο της αυτόνομο φορτηγό ορυχείων με το παρατσούκλι «Robocop».

Του Γιάννη Σκουφή

Αυτό το αυτόνομο φορτηγό βαρέως τύπου, που εξελίχθηκε έχοντας ως βάση το Kamaz Atlant 49, είναι ένα τετραξονικό 8×4 που καλείται να μεταφέρει έως και 49 τόνους.

Παρά το γεγονός ότι διατηρεί την καρότσα και το πλαίσιο του αντίστοιχου συμβατικού φορτηγού, το Robocop έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχεδίαση της καμπίνας λόγω της αυτόνομης τεχνολογίας και της παντελούς απουσίας οδηγού.

Συγκεκριμένα, στο μη επανδρωμένο Robocop δεν υπάρχουν πόρτες, καθρέπτες και παράθυρα. Τον ρόλο του οδηγού έχει ένα σύνολο αισθητήρων που τοποθετούνται στην οροφή, πίσω από ένα υψηλής αντοχής πάνελ. Επιπλέον, όταν η πλήρως αυτόνομη λειτουργία δεν είναι δυνατή, το φορτηγό μπορεί να οδηγηθεί με τηλεχειρισμό.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως το Robocop σχεδιάστηκε ως ένα φορτηγό μεταφοράς ορυκτών σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα λατομεία.

Η Kamaz ανακοίνωσε πως το αυτόνομο φορτηγό της θα χρησιμοποιηθεί στην πόλη Kemerovo της Σιβηρίας, που είναι γνωστή και ως η πρωτεύουσα των ορυχείων άνθρακα της Ρωσίας. Εκεί, θα δοκιμάσει τις αυτόνομες, off-road δυνατότητες μεταφοράς φορτίου σε ένα από τα πολλά ορυχεία που βρίσκονται εκεί.