Πετάει η Moskvich στη Ρωσία

Ανεβαίνουν οι πωλήσεις στην αγορά της Ρωσίας, ανεβαίνει και μία μάρκα για την οποία έχει να ακούσουμε από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Moskvich όχι μόνο ανακάμπτει αλλά έχει κάνει και μια αξιοσημείωτη είσοδο στο Top Ten των πωλήσεων στη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού οργανισμού αναλύσεων Autostat.

Το Νοέμβριο, η Moskvich κατέγραψε 1.910 πωλήσεις, εξασφαλίζοντας μερίδιο αγοράς 1,7%, κάτι που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Moskvich της σοβιετικής εποχής εισέρχεται στην ελίτ της λίστας των κορυφαίων εμπορικών σημάτων στη χώρα.

Η εκτίναξη των πωλήσεων του Νοεμβρίου αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση στην αγορά αυτοκινήτου της Ρωσίας, όπου οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 113% σε ετήσια βάση, φτάνοντας συνολικά τα 109.706 οχήματα το συγκεκριμένο μήνα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία στη Ρωσία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης μετά την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως οι κυρώσεις και η αποχώρηση των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών το 2022.

Στην πραγματικότητα το Moskvich 3 είναι ένα JAC Sehol X4 που συναρμολογείται στη Μόσχα χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από Κινέζο συνεργάτη.

Τα συνολικά στοιχεία των πωλήσεων για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και το φετινό Νοέμβριο δείχνουν ότι το Moskvich πούλησε συνολικά 10.676 αυτοκίνητα.

Ενώ η Lada παραμένει η πιο δημοφιλής μάρκα της Ρωσίας, με 32.651 πωλήσεις και μερίδιο αγοράς 29,8% για το Νοέμβριο, τα κινεζικά αυτοκίνητα έχουν καλύψει αξιοσημείωτα το κενό που άφησαν οι αποχωρήσεις των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών μαρκών.

Η αναβίωση της Moskvich είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική σημασία της μάρκας αλλά και την πρόσφατη επανεκκίνηση της παραγωγής της σε εργοστάσιο της Μόσχας.

Η ρωσική κυβέρνηση απέκτησε το εργοστάσιο από τη Renault πέρυσι έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ρουβλίου, καθώς η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αποσύρθηκε από την αγορά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ενδιαφέρον είναι πως το μερίδιο αγοράς των Made in China αυτοκινήτων ξεπερνά το 56% της αγοράς, ενώ τα στοιχεία της Autostat δείχνουν ότι τους 11 τελευταίους μήνες έχουν πωληθεί συνολικά 939.254 νέα επιβατικά στη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας μια εντυπωσιακή αύξηση σχεδόν 65% σε ετήσια βάση.