Ένα ολλανδικό σπορ μοντέλο έκανε ρεκόρ κατά λάθος

Το ολλανδικό Donkervoort F22 είναι ένα από τα πιο εξεζητημένα σπορ μοντέλα που προσφέρει ανάλογη οδική συμπεριφορά.

Ένα ολλανδικό σπορ μοντέλο έκανε ρεκόρ κατά λάθος
1'

Του Γιάννη Σκουφή

Κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής βιντεοσκόπησης για την επέτειο της F22, ο Denis Donkervoort, ο Ολλανδός οδηγός αγώνων και γιος του ιδρυτή της εταιρείας Joop Donkervoort, σημείωσε δίχως να το θέλει ένα νέο ρεκόρ για την μεγαλύτερη πλευρική επιτάχυνση που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Η δυναμική πλευρική επιτάχυνση επρόκειτο να είναι τουλάχιστον 2,15g, αλλά το απροσδόκητο επίτευγμα των 2,30g έγινε νέο σημείο αναφοράς για τα supercars. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το ρεκόρ, το οποίο καταγράφηκε στην πίστα Zandvoort F1 Circuit στην Ολλανδία, ξεπερνά το προηγούμενο όριο των 2,10g που είχε σημειωθεί από το Donkervoort D8 GTO-JD70.

Αρχικά η παραγωγή του Donkervoort F22 θα ήταν 75 μονάδες, αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης το νούμερο αυτό αυξήθηκε στις 100.

Κινείται από το γνωστό turbo πεντακύλινδρο των 2.500 κυβικών τη Audi που μεταξύ άλλων κινεί και το RS3 και για την περίσταση αποδίδει 492 ίππους.

Με βάρος μόλις 1.653 κιλών, το F22 διαθέτει μία εντυπωσιακή αναλογία κιλών ανά ίππο και έτσι επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,5 δεύτερα ενώ μπορεί να αγγίξει τα 290 χλμ./ώρα.

Η παραγωγή του F22 ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο έτος και θα συνεχιστεί μέχρι το 2025, ενώ η τιμή του ξεκινά από περίπου 420.000 ευρώ. Δεν τα λες και λίγα για ένα ολλανδικό supercar.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή