H Ferrari εγκαταλείπει τα συστήματα πλοήγησης

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια τα συστήματα πλοήγησης, τα γνωστά navi, αποτελούσαν ένα highlight των πλούσιων εκδόσεων σε διάφορα μοντέλα. Κάτι που έχει αλλάξει ακόμη και στη Ferrari!

Του Γιάννη Σκουφή

Η Ferrari αποφάσισε να καταργήσει το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης από τα μελλοντικά της μοντέλα, αναγνωρίζοντας ότι τα smartphones είναι απλά καλύτερα για αυτή την υπηρεσία.

Έτσι, στο εξής οι ιδιοκτήτες Ferrari θα πρέπει να βασίζονται στο Apple CarPlay ή το Android Auto για την πλοήγηση τους, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει από τις νέες Purosangue και 12Cilindri.

Οι ιθύνοντες της Ferrari υποστηρίζουν ότι η λειτουργία mirroring και η συνδεσιμότητα με τα smartphones προσφέρουν στο χρήστη μία πιο φιλική και οικεία λειτουργία κάνοντας το onboard σύστημα πλοήγησης να μοιάζει περιττό και παρωχημένο.

Επιπρόσθετα, η Ferrari γνωρίζει ότι οι ιδιοκτήτες της δεν χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους ως καθημερινά μέσα μετακίνησης, οπότε θεωρεί ότι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που δεν χρειάζεται ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης που πιθανώς δεν θα χρησιμοποιείται συχνά.

Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγών με αυτοκίνητα που έχουν navi δεν το χρησιμοποιούν και προτιμούν να συνδέουν το google maps ή κάποια άλλη παρόμοια εφαρμογή.

Έχουν περάσει περίπου δέκα χρόνια από τότε που τα Apple CarPlay και Android Auto κυκλοφόρησαν και έχουν καθιερωθεί ως απαραίτητες λειτουργίες σχεδόν σε κάθε νέο αυτοκίνητο σήμερα.

Από την άλλη, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις όταν η General Motors ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την υποστήριξη για Apple CarPlay και Android Auto υπέρ του δικού της λογισμικού. Όπως πολλοί άλλοι κατασκευαστές, έτσι και η Ferrari φαίνεται να ακολουθεί την αντίθετη προσέγγιση και απλά να δίνει στον κόσμο αυτό που πραγματικά χρειάζεται.