Οι κασέτες επιστρέφουν στα αυτοκίνητα

Η τάση για την επιστροφή σε παλιότερες συνήθειες είναι πιο έντονη από ποτέ. Από το βινύλιο μέχρι και τις κασέτες.
Οι κασέτες επιστρέφουν στα αυτοκίνητα
2'

Του Γιάννη Σκουφή

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία αξιόλογη άνοδος πωλήσεων στους δίσκους βινυλίου. Και ενώ κανείς δε φαίνεται να συγκινείται από τα CD, υπάρχει μία αναπάντεχη επιστροφή της κασέτας, με την ώθηση να προέρχεται κυρίως από τη Gen Z, όσους δηλαδή γεννήθηκαν από το 1997 έως το 2012.

Η επιστροφή της κασέτας δεν είναι απλώς μια παροδική τάση. Μεταξύ 2015 και 2022, οι πωλήσεις τους στην αγορά της Βορείου Αμερικής πενταπλασιάστηκαν και από τις 81.000 μονάδες έφτασαν τις 436.400, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η συγκεκριμένη τάση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που επαναφέρουν την κασέτα όχι μόνο στο σπίτι αλλά ακόμη και στα παλιά ηχοσυστήματα των αυτοκινήτων.

Βασικός παράγοντας είναι η επιρροή της pop κουλτούρας που προέρχεται μέσα από σπουδαίες ταινίες όπως το «Guardians of the Galaxy», καθώς και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως το «Stranger Things».

Μαζί με αρκετές άλλες παραγωγές είναι ένα στοιχείο που ξυπνά μνήμες από τη δεκαετία του '90, δημιουργώντας μία νέα μόδα.

Ωστόσο, καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift, ο Kendrick Lamar, η Billie Eilish και η Dua Lipa συνέβαλαν στην ενίσχυση αυτής της τάσης κυκλοφορώντας περιορισμένες εκδόσεις των άλμπουμ τους σε κασέτα.

Αυτές οι κασέτες, αν και δεν έχουν υψηλές πωλήσεις, είναι φθηνές στην παραγωγή και κοστίζουν περίπου 10 δολάρια, προσφέροντας μια οικονομική εναλλακτική σε σχέση με τα βινύλια των 35-40 δολαρίων.

Έτσι η προσιτή τιμή επιτρέπει στους θαυμαστές τους να αποκτήσουν ένα χειροπιαστό κομμάτι της αγαπημένης τους μουσικής χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία. Επιπλέον, οι μικρότεροι, ανεξάρτητοι καλλιτέχνες βρίσκουν τις κασέτες ως μια βιώσιμη μέθοδο κυκλοφορίας της μουσικής τους.

Η φορητότητα των κασετών προσθέτει στη γοητεία τους. Σε αντίθεση με τους δίσκους βινυλίου, οι κασέτες μπορούν να παίξουν σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή