Αυτόνομα οχήματα που κάνουν βόλτες… σκύλους

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σπεύδουν να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στα οχήματά τους, αλλά η Hyundai ακολούθησε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση.

Του Γιάννη Σκουφή

Αντί να εγκαταστήσει το ChatGPT, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κόνσεπτ τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) βασισμένο σε σκύλους. Το οποίο όσο και αν σας φανεί παράξενο βασίζεται στην πρωταπριλιάτικη καμπάνια «Dogbility», η οποία είχε τόσο μεγάλη απήχηση που ώθησε τους ανθρώπους της Hyundai να προχωρήσουν με τη βοήθεια της TN.

Το κόνσεπτ βασίζεται στη μετακίνηση των σκύλων, συγκεκριμένα όταν τα αφεντικά τους δεν έχουν την όρεξη και τη διάθεσή να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η Hyundai χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει αυτόνομα μικρο-οχήματα που μεταφέρουν τα τετράποδα για να ξεσκάσουν.

Συγκεκριμένα, το κόνσεπτ αναφέρει ότι τα μικροσκοπικά αυτόνομα οχήματα σχεδιάστηκαν για να μεταφέρουν τα κατοικίδια «…προς και από το πάρκο, το σπίτι του φίλου τους και ακόμη και γύρω από την πόλη χωρίς ανθρώπινη βοήθεια. Κάτι που είναι καλύτερο από το να μένουν οι σκύλοι στο σπίτι χωρίς καμία βόλτα».

Μάλιστα, υπάρχουν και τρία διαφορετικά μεγέθη (τα Dogbility Pup, Dogbility Classic και Dogbility Senior), για διαφορετικά μεγέθη σκύλων. Μάλιστα, η ΤΝ έχει προσθέσει και μια λειτουργία στεγνώματος για τις βροχερές μέρες.

Η φαντασία των σχεδιαστών δεν έχει όρια αφού τα αυτόνομα αυτοκινητάκια έχουν μια κόρνα με μπάλα από καουτσούκ, μια συμβατή για σκύλους έγχρωμη οθόνη head-up και αναγνώριση αποτυπώματος μύτης για την εκκίνηση του κινητήρα.

Καλά όλα αυτά αλλά ας μην ξεχνάμε ένα πράγμα. Όταν οι σκύλοι βγαίνουν για βόλτα, συνήθως κάνουν και την ανάγκη τους. Κάτι που δεν έχει προβλεφθεί ούτε από την TN.