Πωλείται μία θρυλική Mercedes W196 Streamliner

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά και πιο σπάνια αγωνιστικά, έχοντας συνδέσει το όνομά του με την κυριαρχία της Mercedes-Benz στη Formula 1 κατά τη δεκαετία του 1950.

Του Γιάννη Σκουφή

Σε συνεργασία με τον οίκο RM Sotheby's, το Indianapolis Motor Speedway Museum προχωρά στην πώληση εξαιρετικά σπάνιων αυτοκινήτων, με σκοπό να επικεντρωθεί περισσότερο στη συλλογή όσων έχουν αγωνιστεί στο Speedway.

Έτσι, ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει η Mercedes-Benz W196 Streamliner του 1954, με την οποία ο Juan Manuel Fangio αγωνίστηκε σε ανεπίσημο αγώνα της Formula 1 την ίδια χρονιά. Αργότερα, με το αεροδυναμικό αμάξωμα που διαθέτει μέχρι σήμερα, ο Stirling Moss την οδήγησε στο ιταλικό Grand Prix του 1955 στη Monza. Όπου ναι μεν εγκατέλειψε αλλά πρόλαβε να πετύχει τον ταχύτερο γύρο.

Την αξία της επερχόμενης πώλησης ανεβάζει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη W196 αποτελεί την τελευταία Streamliner που κατασκευάστηκε.

Ο οίκος RM Sotheby's εκτιμά πως θα πουληθεί μεταξύ 50 και 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Που ίσως να ακούγεται και ως «ευκαιρία» σε σχέση με την 300 SLR «Ulenhaut». Που κατέχει τον τίτλο του πιο ακριβού αυτοκινήτου στον κόσμο με 143 εκατομμύρια δολάρια.

Άλλο ένα σημαντικό αγωνιστικό που θα δημοπρατηθεί είναι η Ferrari 250LM, που κέρδισε τις 24 Ώρες του Le Mans το 1965. Ήταν η τελευταία νίκη της διάσημης ιταλικής εταιρείας στον αγώνα μέχρι την επιστροφή της το 2023 με την 499P.

Επίσης, θα δημοπρατηθούν ένα Ford GT40 του 1966 που τερμάτισε δεύτερο στις 12 Ώρες του Sebring και που συμμετείχε στο Le Mans την ίδια χρονιά. Αν και αποσύρθηκε νωρίς, καθώς και μία από τις πιο αυθεντικές εκδόσεις του GT40.

Μεταξύ άλλων, θα διατεθούν προς πώληση και μια Bennetton B91B που οδήγησε ο Michael Schumacher, ένα πρωτότυπο αγωνιστικό Corvette του 1957, και μερικά πολύ σημαντικά προπολεμικά αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Ο οίκος RM Sotheby's δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις ημερομηνίες των δημοπρασιών, αλλά οι πωλήσεις θα γίνουν αργότερα φέτος και το επόμενο έτος.