Colin McRae: Ο οδηγός Ράλλυ με τις περισσότερες νίκες

Colin McRae: Ο οδηγός Ράλλυ με τις περισσότερες νίκες
4'

Γράφει ο Γιάννης Σκουφής

Ο Colin McRae αποτελεί μια από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), διατηρώντας τον άτυπο τίτλο τού πιο θεαματικού οδηγού όλων των εποχών. Έχοντας συμμετάσχει σε 146 αγώνες του WRC, κατάφερε να κερδίσει συνολικά 25 φορές, με τις πέντε από αυτές τις νίκες να σημειώνονται στο Ράλλυ Ακρόπολις. Οι νίκες αυτές ήρθαν το 1996, το 1998 και τρεις συνεχόμενες χρονιές από το 2000 έως το 2002, κατατάσσοντας τον McRae στην κορυφή των οδηγών με τις περισσότερες επιτυχίες στον εθνικό μας αγώνα.

Ο McRae γεννήθηκε το 1968 στο Lanarkshire της Σκωτίας, και από μικρός είχε την υποστήριξη του πατέρα του, Jimmy McRae, πέντε φορές πρωταθλητή Βρετανίας, ο οποίος τον μύησε στα μυστικά των ράλλυ. Ξεκίνησε την καριέρα του συμμετέχοντας σε τοπικά ράλλυ στη Σκωτία και το 1987 έκανε το ντεμπούτο του στο WRC, τερματίζοντας στην 36η θέση στο Ράλλυ Σουηδίας, οδηγώντας ένα Vauxhall Nova.

1724746787017-838007594-ACROPOLIS-COLIN-McRAE-(7).jpg

Η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε το 1991, όταν εντάχθηκε στην εργοστασιακή ομάδα της Subaru. Σύντομα κατέκτησε δύο διαδοχικά πρωταθλήματα Βρετανίας (1991 και 1992) και το 1993 σημείωσε την πρώτη του νίκη σε αγώνα του WRC στη Νέα Ζηλανδία. Αυτή η νίκη ήταν καθοριστική για την πορεία της καριέρας του, καθώς αποτέλεσε το «διαβατήριο» για την είσοδο του Subaru Impreza στο πρωτάθλημα και τον καθιέρωσε ως κορυφαίο οδηγό.

Το 1995 ήταν η χρονιά που έμεινε στην ιστορία, καθώς κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών, όντας ο νεότερος σε ηλικία οδηγός που το πέτυχε μέχρι τότε (από το 2021 ο πιο νέος πρωταθλητής στην ηλικία των 17 ετών είναι ο Rovanpera) και παραμένει ο μόνος Βρετανός που έχει κερδίσει αυτόν τον τίτλο. Η επιτυχία του αυτή του χάρισε τη διεθνή αναγνώριση και τον καθιέρωσε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο των ράλλυ.

Μετά το 1995, ο McRae παρέμεινε στη Subaru μέχρι το 1998, προτού μετακινηθεί στη Ford, όπου οδήγησε το Ford Focus WRC. Παρά τις προσδοκίες, η Ford δεν κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα οδηγών, εν μέρει λόγω των στρατηγικών επενδυτικών επιλογών της ομάδας. Παρόλα αυτά, ο McRae σημείωσε αρκετές νίκες και συνέχισε να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και θεαματικούς οδηγούς.

1724746818608-941795765-ACROPOLIS-COLIN-McRAE-(12).jpg

Το 2003, με την αβεβαιότητα να πλανάται γύρω από το μέλλον της Ford στο WRC, ο McRae μετακόμισε στη Citroen, όπου ωστόσο δεν κατάφερε να επαναλάβει τις προηγούμενες επιτυχίες του. Η παρουσία του Sebastien Loeb, ο οποίος ήταν τότε στην αρχή της θριαμβευτικής του πορείας, και ο Carlos Sainz, ένας σταθερός και έμπειρος οδηγός, έκαναν την παραμονή του McRae δύσκολη. Στο τέλος της χρονιάς, σε ηλικία 35 ετών, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα, κυρίως λόγω του υψηλού κασέ του και των απαιτήσεων που είχε για την ύπαρξη ανταγωνιστικού αυτοκινήτου.

Το οδηγικό του στυλ ήταν μοναδικό και τον έκανε να ξεχωρίζει. Χρησιμοποιούσε τεχνικές όπως το σκανδιναβικό φλικ και το φρενάρισμα με το αριστερό, οδηγώντας πότε με υποστροφή και πότε με υπερστροφή, προσφέροντας ανεπανάληπτο θέαμα.

Μετά την αποχώρησή του από το WRC, ο McRae ασχολήθηκε με την εξέλιξη και προώθηση του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού «Colin McRae Rally», ένας από τους καλύτερους και πιο ρεαλιστικούς τίτλους στο χώρο του gaming. Το 2006 παρουσίασε το πρώτο του αυτοκίνητο, το R4. Η τελευταία του παρουσία στο WRC ήταν το 2006, όταν αντικατέστησε τον τραυματία Sebastien Loeb στο Ράλλυ Τουρκίας, χωρίς όμως να καταφέρει να τερματίσει.

1724746853595-720340139-ACROPOLIS-COLIN-McRAE-(6).jpg

Ωστόσο, η τύχη παίζει άσχημα παιχνίδια. Έτσι, ο άνθρωπος που επέζησε από αμέτρητα ατυχήματα και ανατροπές, σκοτώθηκε το 2007 σε τραγικό δυστύχημα, όταν το ελικόπτερο που πιλόταρε συνετρίβη κοντά στο σπίτι του στο Lanarkshire της Σκωτίας. Μαζί του έχασε τη ζωή του και ο πεντάχρονος γιος του, Johnny, καθώς και δύο φίλοι της οικογένειας. Ο κόσμος των ράλλυ θρήνησε την απώλεια ενός από τους πιο αγαπητούς και θεαματικούς οδηγούς όλων των εποχών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή