ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Πρόγραμμα και ωράριο

Γράφει ο Γιάννης Σκουφής

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου ως ο 10ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στη διαδρομή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν νέα πρόκληση για τα πληρώματα, καθώς θα απαιτήσουν διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση δυνάμεων, υλικών και ελαστικών.

Οι κλασικές ειδικές διαδρομές, όπως οι Ταρζάν, Ρεγκίνι και Άγιοι Θεόδωροι, θα διατηρηθούν, ενώ θα επιστρέψουν διαδρομές που αγαπήθηκαν από το κοινό, όπως το Οινοχώρι στη Φωκίδα και η Θήβα. Μία από τις νέες προσθήκες είναι η ειδική διαδρομή της Άνω Παύλιανης, που θα ξεκινά από το Κουμαρίτσι και θα τερματίζει στη γνωστή Παύλιανη, καθώς και η Δάφνη, μια μικρότερη εκδοχή της ε.δ. Πύργος.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στη σειρά με την οποία οι αγωνιζόμενοι θα επισκεφθούν τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Για πρώτη φορά, ο αγώνας θα εκκινήσει τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, με την πανηγυρική εκκίνηση να λαμβάνει χώρα μπροστά από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Οι αγωνιζόμενοι θα διανυκτερεύσουν στην περιοχή, καθώς το πρώτο σκέλος θα εξελιχθεί στις περιοχές της Φωκίδας και της Ευρυτανίας.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο loop τριών ειδικών διαδρομών, με κάθε loop να περιλαμβάνει ένα πέρασμα από τη νέα ειδική διαδρομή της Άνω Παύλιανης, η οποία έχει μήκος 22,47 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την οργάνωση, αυτή η διαδρομή θα ξεκινά από το Κουμαρίτσι και θα τερματίζει στο σημείο εκκίνησης της παραδοσιακής διαδρομής. Επιπλέον, θα περιλαμβάνονται η ειδική Δάφνη, μήκους 21,14 χιλιομέτρων, που αποτελεί το δεύτερο μισό της ειδικής Πύργος, και η θρυλική ειδική του Ταρζάν, μήκους 23,37 χιλιομέτρων. Ενδιάμεσα από τις ειδικές διαδρομές, θα υπάρχει προγραμματισμένο σέρβις των αυτοκινήτων στη Λαμία.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου θα είναι η ημέρα κατά την οποία ο αγώνας θα κατευθυνθεί προς την Αττική και την Κορινθία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ημέρα θα ξεκινήσει με την ειδική διαδρομή στο Ρεγγίνι, μήκους 28,67 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται να είναι το αντίστροφο πέρασμα της περσινής ειδικής της Ελάτειας και η μεγαλύτερη διαδρομή του αγώνα. Στη συνέχεια, τα πληρώματα θα δοκιμαστούν στη διαδρομή της Θήβας, μήκους 20,95 χιλιομέτρων, προτού συνεχίσουν στους Αγίους Θεοδώρους με μήκος διαδρομής 25,79 χιλιόμετρα.

Μετά από ένα tyre fitting zone, η δράση θα συνεχιστεί το απόγευμα με ένα ακόμη πέρασμα από την ίδια διαδρομή, ενώ θα περιλαμβάνεται και η ειδική του Λουτρακίου, μήκους 12,66 χιλιομέτρων, που θα γίνει ενδιάμεσα. Στη συνέχεια, τα πληρώματα θα επιστρέψουν στο service park, όπου θα πραγματοποιηθεί η φετινή υπερειδική διαδρομή, μήκους 1,76 χιλιομέτρων, η οποία θα λάβει χώρα εντός Αττικής με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, τα συνολικά 303,23 αγωνιστικά χιλιόμετρα θα ολοκληρωθούν με τις ε.δ. Οινοχώρι μήκους 17,47 χιλιομέτρων και Ελευθεροχώρι, με δύο περάσματα, μήκους 18,06 χιλιομέτρων. Το δεύτερο πέρασμα θα είναι η Wolf Power Stage του αγώνα, προσφέροντας επιπλέον βαθμούς στους νικητές. Μετά την ολοκλήρωση της Power Stage, θα ακολουθήσει η διαδικασία του βάθρου στη Μενδενίτσα, ενώ ο καθιερωμένος πανηγυρικός τερματισμός του Rally Ακρόπολις θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία.

Το πλήρες ωράριο και οι πρώτες πληροφορίες για τον αγώνα βρίσκονται στο Rally Guide 1, διαθέσιμο στο επίσημο site του αγώνα, www.acropolisrally.gr.

Κάντε κλικ εδώ για τους ΧΑΡΤΕΣ-ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ, εδώ για το ΩΡΑΡΙΟ.