Μίνι βαν για ντελίβερι από πρωταθλητές ράλλυ!

Η Prodrive, γνωστή για τα αγωνιστικά της επιτεύγματα, φαίνεται πως εξελίσσει πλέον και πιο πρακτικές λύσεις, όπως ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο διανομής για last mile παραδόσεις.

Του Γιάννη Σκουφή

Το Evolv, όπως ονομάζεται, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Prodrive Advanced Technology και της Astheimer Design, με στόχο να προσφέρει μια ευέλικτη και πρακτική λύση για αστικές μεταφορές.

Το αυτοκινητάκι που βλέπετε ανήκει στην κατηγορία L7e και εξοπλίζεται με μπαταρία 20,0 kWh, που εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 160 χιλιομέτρων. Με μήκος 3,24 μέτρα, πλάτος 1,45 μέτρα και βάρος 850 κιλά, διαθέτει 4 κυβικά μέτρα ωφέλιμου χώρου φόρτωσης, περίπου διπλάσιο σε σχέση με άλλα οχήματα της ίδιας κατηγορίας και αντίστοιχο με αυτόν βαν μεσαίου μεγέθους.

Το Evolv μπορεί να μεταφέρει παλέτες ύψους 1,60 μέτρων και φορτίο 300 κιλών στον κύριο χώρο φόρτωσης, ενώ ένας δευτερεύων χώρος στο πίσω μέρος μπορεί να φιλοξενήσει παλέτες ύψους 1,2 μέτρων και 200 κιλών. Η Prodrive έχει διασφαλίσει ότι το Evolv πληροί τα πρότυπα παθητικής ασφάλειας N1, τα οποία ισχύουν για μικρά βαν, κάνοντάς το πιο ασφαλές για τον οδηγό που κάθεται στη μέση σε περίπτωση σύγκρουσης.

Με κύκλο στροφής μόλις 7,80 μέτρα και τελική ταχύτητα περίπου 80 χλμ/ώρα, το Evolv φαίνεται ιδανικό για τους στενούς δρόμους των πόλεων. Η φόρτιση από 20% έως 80% διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες, ενώ μια προαιρετική πόρτα φόρτωσης με δυνατότητα ανύψωσης έως 300 κιλά θα είναι διαθέσιμη για επιπλέον ευελιξία.

Η παραγωγή του Evolv προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2028, με την εταιρεία ELM Mobility να έχει αναλάβει τη διάθεσή του. Η τιμή του υπολογίζεται να ξεκινά περίπου από τις 29.000 ευρώ.