Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις προεκτάσεις των καλωδίων φόρτισης

Γενικότερα οι προεκτάσεις των καλωδίων φόρτισης δεν είναι και τόσο καλή ιδέα αφού μπορούν να οδηγήσουν από απλές δυσλειτουργίες μέχρι και σε υπερθέρμανση.

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις προεκτάσεις των καλωδίων φόρτισης
1'

Του Γιάννη Σκουφή

Ειδικότερα η χρήση καλωδίων επέκτασης για τους φορτιστές (Superchargers) των Tesla φαίνεται να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια, όπως προειδοποίησε ο Wes Morill, κορυφαίος μηχανικός της αμερικανικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η χρήση τέτοιων καλωδίων μπορεί να διαταράξει τους μηχανισμούς ασφαλείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και βραχυκυκλώματος.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε μετά την απόφαση της Tesla να ανοίξει το δίκτυο των Superchargers και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα άλλων εταιρειών.

Πολλά από αυτά τα αυτοκίνητα έχουν τις θύρες φόρτισης τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία, με αποτέλεσμα να μην ευθυγραμμίζονται με τους Superchargers όταν σταθμεύουν κανονικά. Έτσι ανεξάρτητοι κατασκευαστές όπως η A2Z EV άρχισαν να διαθέτουν καλώδια επέκτασης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Morill, τα καλώδια αυτά διαταράσσουν το θερμοκρασιακό έλεγχο που γίνεται από το χειριστήριο του καλωδίου φόρτισης. Οι Superchargers ρυθμίζουν τη φόρτιση με βάση αυτές τις μετρήσεις θερμοκρασίας, αλλά η χρήση καλωδίου επέκτασης σημαίνει ότι αυτά τα μέτρα ασφαλείας παύουν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης και βραχυκυκλώματος στα καλώδια DC.

Παρότι το ζήτημα φαίνεται σοβαρό, η Tesla εργάζεται πάνω σε μια λύση για τους μελλοντικούς Superchargers της τέταρτης γενιάς, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερα καλώδια ώστε να υποστηρίζουν με ασφάλεια ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαφορετικών εταιριών.

Μέχρι τότε, ο Morill συμβουλεύει να αποφεύγεται η χρήση καλωδίων επέκτασης, καθώς οι κίνδυνοι όπως βραχυκυκλώματα και πυρκαγιές είναι μια πιθανότητα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή