Δεν υπάρχει το monster truck της JCB!

Έχει πιο πολλά άλογα από ένα μονοθέσιο της F1 και μπορεί να πάει εκεί που δεν φτάνει κανένα αγωνιστικό του WRC. Αυτό είναι το Digatron!

Του Γιάννη Σκουφή

Το JCB Digatron, ένα από τα πιο εντυπωσιακά οχήματα που δημιουργήθηκαν ποτέ, αφού συνδυάζει την ισχύ και τη διασκέδαση που προσφέρουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα με τις extreme δυνατότητες των monster trucks.

Δημιουργημένο από τον επικεφαλής σχεδιαστή της JCB, Ben Watson, το Digatron δεν είναι συνηθισμένο monster truck, αλλά μια πολεμική μηχανή έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε είδους πρόκληση, ακόμα και να συμμετάσχει στο Monster Jam.

Το Monster Jam, το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρωτάθλημα Monster Truck, προβλέπει από τέτοιου είδους οχήματα να εκτελούν απίστευτα κόλπα, όπως ανατροπές και τεράστια άλματα, ενώ παράλληλα πρέπει να διατηρούν ισορροπία και απόδοση.

Παρά τη «καρτουνίστικη» εμφάνιση αυτών των οχημάτων, πρόκειται για μηχανικά θαύματα, κατασκευασμένα με εξειδικευμένα εξαρτήματα για να αντέχουν τις καταπονήσεις της πίστας που μοιάζει περισσότερο με αρένα.

Το Digatron είναι εξοπλισμένο με έναν πανίσχυρο υπερτροφοδοτούμενο V8 που αποδίδει περίπου 1.500 ίππους και βρίσκεται πίσω από τον οδηγό για καλύτερη κατανομή βάρους. Η σχεδίαση του περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τη βαριά κατασκευαστική κληρονομιά της JCB, όπως ο εμπεός «ψευδό-κουβάς» με τα χαρακτηριστικά «δόντια» να προσδίδουν μια «τρομακτική» εμφάνιση.

Το Digatron έκανε το ντεμπούτο του σε μια διοργάνωση στο Σαν Αντόνιο, με τον οδηγό του, Tristan England, να πραγματοποιεί εντυπωσιακά κόλπα. Παρότι το Digatron δεν κέρδισε όλες τις δοκιμασίες, η δυναμική του συμμετοχή στο Monster Jam αποδεικνύει ότι ακόμη και οι πιο παραδοσιακές εταιρείες, όπως η JCB, μπορούν να ενσωματώσουν τη διασκέδαση και το ανταγωνιστικό πνεύμα στα προϊόντα τους.