Εύκολος στόχος για τους κλέφτες οι προβολείς ακριβών μοντέλων

Οι κλοπές αυτοκινήτων έχουν αλλάξει δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι κλέφτες στοχεύουν πλέον σε συγκεκριμένα εξαρτήματα που μπορούν να αφαιρεθούν γρήγορα και να πουληθούν εύκολα.   

Του Γιάννη Σκουφή

Μια από τις πιο πρόσφατες τάσεις που προκαλεί ανησυχία σε αγορές όπως αυτή της Μεγάλής Βρετανίας είναι η κλοπή προβολέων από πολυτελή μοντέλα, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «Eye-Snatching».

Τα τελευταία χρόνια, οι προβολείς έχει εξελιχθεί από απλές σε high tech κατασκευές, με πολλά αυτοκίνητα να διαθέτουν προηγμένους Matrix LED προβολείς και δυναμικές λειτουργίες. Μοιραία η τεχνολογική πρόοδος έχει εκτοξεύσει το κόστος αντικατάστασης ενός προβολέα σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η BMW 4, όπου κάθε προβολέας λέιζερ κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ. Επίσης, τα Matrix LED της Aud, επίσης με λέιζερ, για το Q7 κοστίζουν γύρω στις 4.000 ευρώ ανά μονάδα. Λόγω της θέσης τους τα ακριβά αυτά εξαρτήματα αποτελούν εύκολο στόχο για τους κλέφτες.

Η αφαίρεση ενός προβολέα μπορεί να προκαλέσει αρκετά μεγάλες ζημιές, σε προφυλακτήρες, φτερά και καπό, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορη από την κλοπή ολόκληρου του αυτοκινήτου. Επίσης οι κλέφτες μπορούν να τους πουλήσουν εύκολα σε τοπικά καταστήματα ανταλλακτικών ή διαδικτυακά, ενώ πολλοί αγοραστές θα πιστεύουν ότι βρήκαν μια καλή ευκαιρία για αναβάθμιση του αυτοκινήτου τους.

Ειδικοί από το χώρο των ανταλλακτικών εκτιμούν ότι το κέρδος είναι μεγαλύτερο όταν τα κλεμμένα αυτοκίνητα διαλύονται αντί να πωλούνται ακέραια, λόγω των αυξημένων τιμών των εξαρτημάτων τους. Μόνο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η βρετανική αστυνομία εντόπισε 37 παράνομα «συνεργεία» όπου διαλύονταν κλεμμένα αυτοκίνητα.