Τα ταξί της Νέας Υόρκης “κέρδισε” η Nissan

Η Nissan Motor ανέλαβε το έργο της αντικατάστασης των διασήμων κίτρινων ταξί της Νέας Υόρκης.

Η Nissan Motor ανέλαβε το έργο της αντικατάστασης των διασήμων κίτρινων ταξί της Νέας Υόρκης. Ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε τη συμφωνία διάρκειας 10 χρόνων και συνολικής αξίας 1 δισ. δολαρίων που υπέγραψε με τη γαλλοϊαπωνική εταιρεία (η Nissan είναι ως γνωστόν θυγατρική της Renault).

Τα νέα ταξί που θα αρχίσουν να αντικαθιστούν τα παλαιά στην αμερικανική μεγαλούπολη από το 2013, θα είναι Nissan NV200. Πρόκειται για ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο δύο όγκων με υπερυψωμένη καμπίνα, που μοιάζει με μικρό «βανάκι». Θα είναι εφοδιασμένο με γυάλινη οροφή, ώστε οι επιβάτες να απολαμβάνουν τους ουρανοξύστες της πόλης.

Η Nissan Motor κέρδισε το διαγωνισμό έχοντας αντιπάλους στην τελική φάση της επιλογής την αμερικανική Ford Motor και την τουρκική Karsan Otomotiv. Το μείζον κριτήριο βάσει του οποίου επελέγη το NV200 ήταν μάλλον η εξοικονόμηση καύσιμου που επιτυγχάνει το ιαπωνικό μοντέλο. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημαρχία της Νέας Υόρκης, είναι πιο οικονομικό από τα Ford και τα Karsan.

Επιπλέον, η Nissan διαβεβαιώνει ότι από το 2017 θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει NV200 που θα κινούνται με ηλεκτρική ή και ηλιακή ενέργεια. Το μοντέλο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικώς για να χρησιμοποιείται ως ταξί στη Νέα Υόρκη, θα κατασκευάζεται σε μονάδα παραγωγής της Nissan στο Μεξικό και θα κοστίζει περίπου 29.000 δολάρια έκαστο.

Στη Νέα Υόρκη των 8 εκατ. κατοίκων κυκλοφορούν 13.000 κίτρινα ταξί (στην Αθήνα των 4 εκατ. κατοίκων κυκλοφορούν περί τις 14.000) που εξυπηρετούν περίπου 600.000 επιβάτες ημερησίως (με μονές κούρσες). Τα «ταξί της πόλης είναι τα μόνα αυτοκίνητα που επιτρέπεται να σταματούν σε όλους τους δρόμους για να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν επιβάτες», όπως σημειώνει το BBC.

Newscode.gr