Τροχαία Ατυχήματα: Ευθύνες για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου υπεύθυνος είναι και ο συνοδηγός, σε περίπτωση τροχαίου, εάν γνωρίζει πως ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τροχαία Ατυχήματα: Ευθύνες για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
1'

Την συνυπαιτιότητα του συνοδηγού, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, κατά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Αυτή η απόφαση προέκυψε κατά την εκδίκαση υπόθεσης τροχαίου δυστυχήματος (νεκρός ο συνοδηγός) στην Κρήτη, το οποίο φαίνεται πως προκλήθηκε από κατανάλωση οινοπνεύματος που υπερέβη το όριο του ΚΟΚ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, ο θανών, γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση.

Έτσι, το γεγονός ότι παρά ταύτα ο συνοδηγός δέχθηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και να μεταφερθεί από τον οδηγό, «θεμελιώνει συν τρέχον πταίσμα». Κατά συνέπεια, «το ποσοστό συνυπαιτιότητας του θανόντος συνοδηγού στη ζημία που υπέστη εξαιτίας του ατυχήματος λόγω αυτοδιακινδυνεύσεως, πρέπει να προσδιορισθεί σε 30%».

Επίσης, αν και οι αρεοπαγίτες ξεκαθάρισαν ότι οι οδηγοί που έχουν υπερβεί το όριο κατανάλωσης αλκοόλ, δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρία, έκριναν ότι η τελευταία δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες τρίτους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή