Ι.Ο.ΑΣ: Αλλαγή θερινής ώρας και Οδική Ασφάλεια
Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ενημερώνει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού πλέον προστίθεται μια ώρα παραπάνω πριν το φως του ήλιου να δύσει. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο αυτή καθώς η αλλαγή της ώρας μπορεί να διαταράξει την μέχρι τώρα αρμονική λειτουργία του βιορυθμού του οργανισμού από τη χειμερινή ώρα.
Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να προσαρμοστεί απότομα στη νέα αλλαγή της ώρας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της υπνηλίας. Σε συνδυασμό με την οδήγηση μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα και να οδηγήσει σε τροχαία δυστυχήματα.
Η οδήγηση υπό την επίδραση υπνηλίας μπορεί να είναι εξίσου ίσως και περισσότερο επικίνδυνη από την οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ και μπορεί να συντελέσει στην πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων.
Έρευνες δείχνουν ότι το 60% των οδηγών παραδέχονται ότι έχουν οδηγήσει κουρασμένοι, ιδιαίτερα μετά το πέρας του εργασιακού του ωραρίου και το 1/3 από αυτούς έχουν αποκοιμηθεί πίσω από το τιμόνι.
Ο εγκέφαλος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει κατά την οδήγηση επιτρέπει την καταστολή της λειτουργίας του με μερικά δευτερόλεπτα ύπνου (micro sleeps). Κατά τη διάρκεια λίγων δευτερολέπτων ύπνου σε έναν αυτοκινητόδρομο το όχημα μπορεί να διανύσει απόσταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου χωρίς να το αντιληφθούμε.
Τα σημάδια της κόπωσης είναι τα εξής:
- Δυσκολία εστίασης
- Συχνό άνοιγμα-κλείσιμο των ματιών
- Προσωρινή απώλεια μνήμης
- Επαναλαμβανόμενο χασμουρητό
- Το κεφάλι έχει την τάση να πέσει προς τα κάτω
- Αλλαγή λωρίδας και διόρθωση την τελευταία στιγμή
- Εάν αντιληφθείτε ότι κάτι από τα παραπάνω συμβαίνει την ώρα που οδηγείτε σταματήστε αμέσως σε ασφαλές σημείο.
- Ο καφές, το μάσημα τσίχλας, το φαγητό ή το ανοιχτό παράθυρο δεν είναι αποτελεσματικά ή έχουν περιορισμένη διάρκεια δράσης.
- Η καλύτερη λύση είναι ένας σύντομος ύπνος 15-20 λεπτών σε συνδυασμό με ένα δυνατό καφέ, αφού αυτός θα αρχίσει να επενεργεί μετά τα πρώτα 30 λεπτά από την κατανάλωσή του.
- Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες σε συνδυασμό με την κόπωση και την υπνηλία. Δεν οδηγούμε όταν καταναλώνουμε αλκοόλ.
- Τέλος, οι άνθρωποι που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν δημιουργεί παρενέργειες κατά την οδήγηση.
- Η ασφάλεια όλων στους δρόμους είναι προσωπική ευθύνη καθενός από εμάς. Ας μη θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων. Είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και αποτελούμε σωστό πρότυπο για τους υπόλοιπους γύρω μας.
Σκίτσο: Γ. Μυλωνάς