To Lunar Roving Vehicle είναι το αυτοκίνητο που πριν από 50 χρόνια κινήθηκε σε Σελήνη

Φέτος συμπληρώθηκε μισός αιώνας από την προσσελήνωση και με την ευκαιρία θυμόμαστε το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν τότε οι αστροναύτες.
To Lunar Roving Vehicle είναι το αυτοκίνητο που πριν από 50 χρόνια κινήθηκε σε Σελήνη
1'

Του Γιάννη Σκουφή

Lunar Roving Vehilce (LRV). Έτσι ονομάζεται το όχημα που κατασκευάστηκε για τις αποστολές των ΗΠΑ στη Σελήνη. Συνολικά κατασκευάστηκαν τέσσερα, ένα από τα οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της NASA και τα άλλα τρία εκεί ακριβώς που τα άφησαν οι αστροναύτες. Στη Σελήνη.

Τα τρία LRV λοιπόν έφτασαν στο δορυφόρο της γης με τις αποστολές των Apollo 15, 16 και 17 και καταρχήν ήταν διπλωμένα προκειμένου να καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο. Το… ξεδίπλωμά τους ήταν αυτόματο μέσω ελατηρίων και την κίνησή τους εξασφάλιζε ένας ηλεκτροκινητήρας 180W(!) ανά τροχό, που αντιστοιχούν σε 0,24 ίππους. Η τροφοδοσία τους γινόταν από δύο μπαταρίες με συνολική χωρητικότητα 121 Ah, που εξασφάλιζαν αυτονομία 92 χιλιομέτρων.

Η τελική ταχύτητα του LRV, που σκοπός ήταν να βοηθά στη μεταφορά βαριού ηλεκτρονικού εξοπλισμού ήταν 13 χλμ./ώρα, ενώ η ανώτατη που έχει καταγραφεί είναι 18 χλμ./ ώρα.

Ο έλεγχος του οχήματος γινόταν μέσω ενός χειριστηρίου που μοιάζει με joystick και βρίσκεται στο κέντρο του οχήματος ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται και από τους δύο επιβαίνοντες. Παράλληλα υπήρχε και εξοπλισμός μετάδοσης εικόνας προς τη γη, ενώ χαρακτηριστική είναι η κεραία τύπου ραντάρ στο εμπρός μέρος του.

Το κόστος και των τεσσάρων Lunar Roving Vehicle που κατασκευάστηκαν ανήρθε σε 38 εκατομμύρια δολάρια με τις τότε τιμές, πόσο ιδιαίτερα υψηλό.

Το τελευταίο πάντως όχημα που κινήθηκε στη Σελήνη είναι αυτό της κινέζικης αποστολής στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή