Είναι πραγματικά αθόρυβα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αν έχει τύχει να έχετε οδηγική εμπειρία από κάποιο EV, τότε δύο είναι αυτά που θα σας έχουν κάνει εντύπωση.

Του Γιάννη Σκουφή

Το πρώτο έχει να κάνει με την άμεση και κάποιες φορές απότομη επιτάχυνση που διαθέτει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάθε φορά που ο οδηγός του πατάει όλο το πεντάλ του γκαζιού. βυθίζεις το δεξί πεντάλ. Το δεύτερο είναι η πραγματικά αθόρυβη κίνηση ακόμα και στις μεγάλες ταχύτητες. Το μόνο που ακούγεται είναι ο θόρυβος κύλισης από τα λάστιχα και ο αεροδυναμικός λόγω της αντίστασης του αέρα.

Στις χαμηλές ταχύτητες, όμως, όπου δεν υπάρχει ούτε θόρυβος κύλισης, τίθεται ένα σημαντικό θέμα: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τόσο αθόρυβα -το μόνο που ακούγεται είναι ένας ανεπαίσθητος παλμός από τα ηλεκτρονικά ισχύος και ένα διακριτικό σφύριγμα από το ηλεκτρικό μοτέρ- που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τους πεζούς.

Έτσι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος και αυτός είναι και ο λόγος που από πέρυσι υπάρχει σχετική οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποχρεωτική χρήση ενός συστήματος αναπαραγωγής τεχνητού ήχου.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) και ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα μικρό ηχείο μπροστά που εκπέμπει ένα διακριτό ηχητικό σήμα έντασης από 56 έως και 75 dB. To ενδιαφέρον είναι πως η ακουστική του σήματος επαφίεται στο γούστο των ειδικών του κάθε κατασκευαστή. Και αν θέλετε να μάθετε πως ακούγεται ένα τέτοιο σήμα, τότε δείτε το βίντεο που ακολουθεί και θα ακούσετε το Skoda Enyaq iV να θυμίζει, μέχρι τα 25 χλμ./ ώρα, διαστημόπλοιο!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο