Αυτό το αρχέτυπο Mini ήταν το πρώτο που πάτησε στην Ανταρκτική
του Γιάννη Σκουφή
Ξεχάστε για λίγο τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και τους βατούς χωματόδρομους. Ξεχάστε πως βρίσκεστε σε μια φιλόξενη χώρα. Ξεχάστε πως είστε στην Ευρώπη και αφήστε το νου σας να ταξιδέψει μέχρι την Ανταρκτική. Την νοτιότερη ήπειρο του πλανήτη και αυτή με τέτοιες θερμοκρασίες που μόνο πολύ λίγα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν.
Ανέκαθεν η Ανταρκτική αποτελούσε μια πρόκληση για τα μέσα μεταφοράς και πολλές εταιρείες προχωρούσαν στη αντικατάσταση των τροχών συμβατικών αυτοκινήτων από σύστημα ερπυστριών. Κάπως έτσι είχαν καταφέρει αρκετά μοντέλα παραγωγής να φτάσουν όσο νοτιότερα ήταν δυνατόν.
Το συγκεκριμένο επιχείρημα είχε σαφώς μεγαλύτερο νόημα τον προηγούμενο αιώνα, καθώς αποτελούσε η δυνατότητα του αυτοκινήτου να λειτουργεί σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούσε μια πολύ καλή προβολή των δυνατοτήτων και της αξιοπιστίας του.
Ανάμεσα σε αυτά τα αυτοκίνητα ήταν και το Mini-Trac, η ιστορία του οποίου ξεκινά στην Αυστραλία και από το μηχανικό Terry O’ Hare. Στους οπαδούς του Mad Max το όνομα αυτό ίσως και να λέει κάτι, μια και συμμετείχε στις τρελές κατασκευές της ταινίας, ενώ στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με την αποστολή εξερεύνησης της χώρας του στην Ανταρκτική και του ζητήθηκε να κατασκευάσει ένα κατάλληλο όχημα.
Ο προϋπολογισμός ήταν μικρό και για αυτό κινήθηκε σε κάτι ελαφρύ και μικρό, που με το κατάλληλο σετ ερπυστριών θα ξεπερνούσε κάθε εμπόδιο. Έτσι, πήρε ένα Mini πρώτης γενιάς και αντικατάστησε τον κινητήρα του των 848 κυβικών με ένα μεγαλύτερο 1.100 κυβικών της Morris.
Επίσης, άλλαξε σχεδόν όλη την ανάρτηση προκειμένου να χωρέσει και ένας μεσαίος άξονας, ενώ τοποθέτησε γύρω από τους τροχούς ειδικές ερπύστριες. Επίσης στο εσωτερικό δεν υπήρχε τιμόνι αλλά ένα πηδάλιο ανάλογο με αυτό των αρμάτων μάχης, ενώ όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα πάντα γύρω από αυτό είναι εντυπωσιακά.
Στην Ανταρκτική πάντως το Mini-Trac, όπου έφτασε το 1965, δεν κατάφερε να είναι ενεργό μέχρι το τέλος της αποστολής μιας και έμεινε από συμπλέκτη. Ο O’ Hare είχε κατασκευάσει ακόμη τρία πρωτότυπα Mini. Ένα για τις Βικτωριανές Άλπεις της Αυστραλίας και ένα για τη Νέα Ζηλανδία, που αγνοούνται, ενώ ένα τρίτο εμφανίσθηκε στον Καναδά το 2009, αλλά με πολλές αλλαγές σε σχέση με την αρχική του μορφή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.